Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse I Danmark har vi ligeså mange diagnoser som vejnavne

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

I Danmark har vi ligeså mange diagnoser som vejnavne

Skrevet af Mia Andersen

Diagnose-Danmark er gået i selvsving. Det er efterhånden mere almindeligt at have en diagnose end ikke at have det. Børn lider enten af ADHD eller er særligt sensitive. Og er de undsluppet disse to tilstande, må de nok hellere få noget væksthormon. Det er sygt. Virkelig sygt.

Men der hvor det for alvor toppede for mig var, da lidelsen ortoreksi blev centrum for diverse avisartikler. Ortoreksi betegnes som ’en besættelse af sundhed’. Og min kritik kommer ikke af, at jeg ikke anerkender, at det er en reel lidelse – for det gør jeg – men ganske enkelt af at ”symptomerne”, i mine øjne, ikke er usunde.

I mine øjne er en lidelse først en besættelse, når du er ude på et skråplan. Skal man tage Politikens test for gode varer, er der ikke langt til dette skråplan. Rent faktisk, vil jeg vædde på at en stor del af danskerne kan identificere sig selv med flere af testens punkter – uden at de reelt har et usundt forhold til sundhed.

Ifølge Politiken skal man allerede ved 4-5 nik tænke over sin sundhed, mens man ved nik til alle 10, skal søge læge. Det eneste som popper frem i mit hoved er ’overdrivelse’.

Sundhed bliver i stigende grad udbredt blandt danskerne:

Vi køber færre sukkerholdige varer, dyrker mere motion og vælger generelt oftere det sunde alternativ. Sundheden i Danmark er således på vej mod fryd og gammen. Men hov. Hvad nu hvis vi ikke længere har nogle diagnoser at putte ned over folk? Hvad gør vi?

Vi gør sundhed til en diagnose.

For er der noget vi kan i diagnose-Danmark, så er det dét! Igen, jeg anerkender ortoreksi som en reel lidelse – og også at der rent faktisk er nogle, der bør have stillet diagnosen. Det er dog, i min optik, først når man er ude i langt større ekstremer end de seneste dages artikler gør det til.

Stiller vi os virkelig aldrig tilfredse?

Det er endelig lykkedes at gøre Danmark sundere. Hvorfor så prøve at skræmme sundheden væk fra folk igen? Og er det egentlig muligt at stille en kollektiv diagnose? Hvad Politikens test gør, er at skære en række danskere over én kam. Danskere, der egentlig har et naturligt forhold til sundhed, men nu skræmmes fordi ”åh nej, tænk nu hvis jeg får ortoreksi”. Et eller andet sted, synes jeg at det er at lave grin med reelle spiseforstyrrelser såsom anoreksi og bulimi, der desværre ofte behandles alt for sent.

Rent faktisk, er ortoreksi endnu ikke anerkendt som en officiel diagnose. Skal vi nu ikke bare tage hånd om de reelle problemer, og behandle sådanne problematikker 1:1 i stedet for kollektiv afskrækkelse gennem medierne? Og endeligt: skal vi ikke skrue bare lidt ned for mængden af diagnoser i Danmark?

Del I Danmark har vi ligeså mange diagnoser som vejnavne