Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse LA: Beskæftigelsesfradrag skal op

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

LA: Beskæftigelsesfradrag skal op

Skrevet af Lennart Kiil

Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen foreslår at gøre de første 84.000 kroner, danskerne tjener om året, skattefri.

Meldingen kommer efter, at en analyse fra Wilke viser, at mere end halvdelen af lønmodtagerne er parate til at gå ned i løn for at undgå at blive fyret. Hvis Liberal Alliances forslag bliver gennemført vil en lønnedgang ikke nødvendigvis medføre en lavere realløn, da nedgangen modsvares af et højere beskæftigelsesfradrag. For mange vil forslaget endda betyde større købekraft:

"Skatten på arbejde skal ned, så lønmodtagerne, der får en mindre lønseddel, end de plejer, kan lægge det samme antal varer eller flere i kurven. En skattelettelse på 20.000 kroner om året til alle i arbejde vil nemlig ikke blot opveje lønnedgangen - den vil også give lønmodtagerne flere penge mellem hænderne," siger Anders Samuelsen.

Forslag slår to fluer med et smæk

Den senere tid har mange danske virksomheder måttet give op over for de danske lønninger, som er blandt de højeste i EU. Virksomhederne har simpelthen ikke længere råd til at have danskere ansat og har enten måttet lukke eller flytte produktionen til udlandet. Den udviklingen kan vendes ved at sætte beskæftigelsesfradraget op, mener Liberal Alliance:

"Lavere skat på arbejde gavner også virksomhederne, hvis omkostninger til blandt andet løn er så høje, at nogle er nødsaget til at flytte arbejdspladser eller hele virksomheden ud af landet. Sænker vi skatten på arbejde, vil virksomhederne kunne bringe deres omkostninger ned. Det forbedrer konkurrenceevnen og i sidste ende muligheden for at skabe nye arbejdspladser og vækst," siger Anders Samuelsen.

Et løft til de lavtlønnede og små selvstændige

Fordi beskæftigelsesfradraget gives allerede fra den først tjente krone kommer det alle lønmodtagere og selvstændige til gavn. Men det kommer særligt de lavtlønnede, som ofte inkluderer små selvstændige og freelancere, til gode.

"Jo lavere arbejdsindkomst man har, desto større relativ fordel har man også af et højt personfradrag for beskæftigede," fortæller skatteordfører for Liberal Alliance, Ole Birk Olesen, til Folkets Avis.

Et højere beskæftigelsefradrag vil også betyde, at flere små selvstændige har nok til at leve for efter de har betalt deres skat, hvilket i dag ikke altid er tilfældet.

Effektiviseringer skal finansiere forslaget

Selvom et højere beskæftigelsesfradrag vil komme både lønmodtagere, arbejdsgivere og selvstændige til gode, vil det også betyde færre skatteindtægter til det offentlige, men det har Liberal Alliance tænkt på, forklarer Ole Birk Olesen. Om finansieringen af forslaget siger han:

"Pengene kan findes ved at kræve effektiviseringer på 1,5 procent årligt i den offentlige sektors serviceproduktion. Det bliver til en besparelse på i alt 10 procent af det offentlige forbrug på serviceproduktion. Det er ifølge regeringens Produktivitetskommission muligt, men Folketingets øvrige partier ønsker det ikke, og derfor kan de ikke finde finansiering til at lette skatten i bunden, så det for alvor kan mærkes."

Del LA: Beskæftigelsesfradrag skal op