Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

Terrorister behandlet for depression

Efter den franske pilot Adreas Lubitz i marts 2015 helt uforståeligt blokerede døren til cockpittet og styrede maskinen mod en bjergvæg og tog 149 passagerer med sig i døden, kom det frem, at han havde været under psykiatrisk behandling i flere år, og stadig var under medicinering. En lignende historie, er fremkommet, hvad angår Mohamed Bouhlel, der dræbte 84 mennesker i Nice den 16. juli.

For adskillige af de enkeltmands terror anslag, der har været det sidste år, er det kommet frem, at gerningsmændene har været i behandling for depression. Det har man så noteret sig, som en del af forklaringen på de meningsløse terror og selvmordsaktioner.

Nu er det jo sådan at, det mest karakteristiske træk ved en depression er handlingslammelse.

Det er umuligt for et depressivt menneske, aktivt at gennemføre så voldsomme handlinger, som det har været set ved de sidste års terrorhandlinger.

Manierne hos bipolare kan være destruktive for personen selv og den nære omverden, men det udløser stort set aldrig vold mod andre mennesker.

I den depressive tilstand, kan man på grund af handlingslammelsen ikke gennemføre et selvmord, selvom det er det, man stræber efter, men det er velkendt, at den farlige situation opstår for bipolare, når de er på vej ud af en depression, for så forsvinder handlingslammelsen, samtidig med at trangen til at tage livet af sig er intakt.

I de sidste 50 år er der sket en voldsom udvikling, hvad angår psykofarmaka.

I 70’erne kom benzodiazepinerne, og som i begyndelsen blev betragtet som et vidundermiddel uden de bivirkninger, som de tidligere antidepressive midler havde haft. I løbet af 80’er blev man dog klar over, at bezodizepinerne var stærkt afhængigheds skabende og havde ganske alvorlige følgevirkninger ved langvarigt brug, med hensyn til udvikling af de angst og depressionstilstande, som de oprindeligt var ordineret for at bekæmpe.

I 80’erne kom så ”lykkepillerne” Protac og i Danmark Cipramil, som igen blev lanceret som et depressionsmiddel uden bivirkningen, og som i næsten 20 år blev ordineret til alt fra dybe depressioner til kærestesorg og dårligt humør.

Men selvom det har været kategorisk afvist og bagatelliseret af medicinal virksomhederne som enkelttilfælde, så har historien med den skjulte bagside af bezodiazepinerne gentaget sig for lykkepillerne de sidste 10 år.

Når man dæmper angst tilstande med psykofarmaka, så svækker man samtidig hjernens naturlige beredskab mod angst og panik, og dette kræver så mere af stoffet, indtil det ikke virker længere, og herefter befinder man sig i en slags angstfuldt helvede, som det kan år at komme ud af igen, hvis man ikke vælger at tage livet af sig inden.

For alle de forstyrrede mennesker, som har udøvet kollektiv vold og terror, og som har været i behandling for ”depression”, har medierne mere hæftet sig ved den tidligere depressionstilstand, end ved den psykofarmaka, de har fået ordineret. Jeg mener nu, at man skulle undersøge nøje, hvilke medikamenter selvmordsterroristerne har været behandlet med og hvor længe.

Det vil langt fra overraske mig, hvis der tegner sig et billede.

 

Ole Witt-Hansen

Lektor emeritus

 

 

  

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:10
Vi er 0 abonnenter – vi skal højere op!
Abonnenter Svarer til
1 1 stor fadøl
200 Kontanthjælp, 0 børn
1000 DR-journalist
5000 Maria Rørbye Rønn