Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Fortællinger fra en taxa

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Danmark har brug for en fri medieplatform Bliv sponsor nu

Fortællinger fra en taxa

Skrevet af Thomas Vilhelm

Velkommen kære læsere – som en af redaktørerne for dette medie, du besøger nu, har jeg tiltusket mig en fast ugentlig klumme for at få afløb for mine mange meninger om dette og hint ud fra devisen om, at tidsånden med dens enorme udbud af kulturelle events og udgydelser, trends, tendenser og selvbestaltede profeter er noget billig skidt, der trænger til at blive sagt midt imod grænsende til direkte hån, spot og latterliggørelse.

Så er kursen lagt – nogen vil måske vælge at gå i flyverskjul, når en liberalt sindet kradsbørstig klummeskribent i værste fald går planken ud, mens andre hænger på af bar nysgerrighed. Uanset motiverne til at følge med her, skal hver og en være velkommen til at give svar på tiltale. For ikke at alt ender ud i kværulanteri og konfrontationer, vælger jeg at lægge positivt ud i debuten under varemærket ´Vilhelms verden´, og det sker ved hjælp af en slags ´tilståelse´. Det bekendelseslitterære er jo populært og har en del proselytter, der hænger på, når andre krænger ud.

Jeg holder meget af tidl. DR chef Jesper Grunwalds opdateringer på Facebook, der rapporterer om stort og småt set og registreret fra førersædet i den taxa, han kører rundt i for at tjene til sit daglige levebrød, efter at den store public service gigant på Amager ikke længere er hans arbejdsgiver - klartskuende læsning og filosofisk tænksomme refleksioner fra et mange facetteret dansk samfund fra top til bund, fra ligevægt til uligevægt, fra sober samtale til vidtløftig fuldemandssnak og fra håb til håbløshed, jublende forelskelse og dyb kærlighedssorg.

Kort sagt stof livet er gjort af i al sin mangfoldighed og banalitet ofte langt væk fra den politiske beslutningsproces og mediernes grådige blitzlys.

Jesper Grunwald er en god menneskekender, lytter, skribent, observatør og taxachauffør. Det bør der komme en bog ud af. Historierne trænger sig på og beordrer nærmest dets fortæller til generøst at indvi os andre i dem - jeg har kørt med Jesper Grundwald, hvor min smukke kvindelige ledsager og jeg hurtigt fordybede os i samtale med ham. Turen var dog desværre alt for kort.

Alligevel må det betragtes som en bonuspræmie på ens færd fra punkt A til B at lære noget nyt, for her havde lidt i sandhed også sin ret. Hverdagens seismografer som Jesper Grunwald, der registrerer samfundets og dets borgeres mentale sundhedstilstand og blik for det almenmenneskelige skæbnespil, bør værdsættes og læses. Mennesket er ikke en ø alene og udvikler sig i samspil med dets medborgere – venner som fjender. Dette lader Jesper Grunwald til at have forstået til fulde, når han bruger arbejdspauserne til at nedfælde dagens begivenheder – triste som muntre karakterer vækkes til live og bliver nærværende for vores indre blik.

Taxachaufføren med evne for storytelling medvirkede i et kort indslag i TV2s 19.00 Nyhederne. Der kunne man se ham myndigt men venligt afvise en påtrængende udenlandsk person, der ønskede at stige ind i vognen, selv om der blev meldt optaget. Konduiten var i centrum frem for konfrontationen. Ydermere fortalte Jesper Grundwald om en gymnasieelev, der noget tillakket blev gelejdet hjem på fire hjul en torsdag nat – ungersvenden skulle lige nå at få lidt søvn før samfundsfagsundervisningen kl. 8.

Spørgsmålet er, om sådanne punktvise nedslag i storbyens myretue af begivenheder og liv ikke ofte fortæller mere om vor tid, end mange akademiske udredninger og medieindslag gør? Pt sidder jeg endda selv på et offentligt tilgængeligt medie for at stille det – noget selvmodsigende vil nogen med en vis ret anføre. Case historier er der omvendt rigeligt af, når noget går galt i den bureaukratiske trædemølle kaldet System Danmark som regel på grundlag af forhastede eller deciderede uigennemtænkte politiske beslutninger. Men fanger de historier essensen af hele vores trummerum præget af både følelser og fornuft, velordnethed og vanvid

Svaret er næsten altid nej – men når jeg læser Jesper Grundwalds Facebookopdateringer, der vrimler af særegne personager med hver deres helt unikke beretninger, kaldes jeg ind i kampen igen. Ind i centrum hvor livet foregår på andre præmisser end dem, der fastsættes af medierne og politikerne.

Historierne fortalt i taxaen burde være rygraden i kulturens dna og dens mange udtryksmåder som film, litteratur og teater – tilværelsens ulidelige lethed bevæger os, hvad enten der er tale om fiktion eller nonfiktion. For nogen kan hele forestillingen virke som en korsfæstelse for andre mere som et kirkebryllup. Nogen kommer uforskyldt galt af sted og mærker fællesskabets vrede grænsende til vold og pøbelvælde. Måske er det en af grundene til, at en film som Thomas Vinterbergs ´Jagten´, der hjemtog syv Robert-statuetter forleden, har gjort så stort indtryk på folk både hos dem, der hyldede dens kvaliteter og blandt dem, der var mere forbeholdne.

´Jagten´ er tilmed nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film. Filmen rummer brutale og ubarmhjertigt hudløse scener, hvor det brænder på for det enkelte menneske – det gør nas som bare fanden for at udtrykke det mere bramfrit. Det samme gør det også for nogle af dem, der letter deres hjerte i Grundwalds motoriserede servicevogn. De er så heldige, at der sidder en mand, som ikke kun tænker på taxameterets tavse tælleri og sluttal, men rent faktisk lytter til deres kvaler eller glæde og oveni viser interesse for at indgå i en dialog på baggrund af sine egne erfaringer.

Derfor tilstår jeg gerne, at min taxahelts ikke sjældent lange statusopdateringer er god og inspirerende læsning på Facebook, og at et forlag med en dygtig redaktør, der rummer gehør for hverdagens poesi og prosa, skulle tage fat i ham og få hele molevitten udgivet her og nu. Helst med historiernes rå nerve af levet liv i behold. Ikke sjældent skal det gøre ondt, før det går godt.

Del Fortællinger fra en taxa