0

Alfahan eller Tøffelhelt?

Vi har haft bogen Alfahan eller Tøffelhelt liggende derhjemme i nogle måneder nu. Og hver gang vi har gæster, sker der noget ejendommeligt. Uvilkårligt samler de bogen op, og snart har de næsen dybt begravet. Alfahan eller Tøffelhelt er en meget interessant og medrivende bog om biologiens betydning for forholdet mellem de to køn.

Bogen er sprængfyldt med overraskende og underholdende oplysninger, og forfatteren Kåre Fog skriver lunt og med humor og altid med den tyngde, der kommer af en bundsolid viden om emnerne, der behandles.

Kåre Fogs hensigt med bogen er meget ædel. At bringe kønnene tættere sammen og hjælpe den enkelte læser til at forstå de mekanismer, der kan hjælpe i den forbindelse. Fog er biolog, og han er på hjemmebane, når han fortæller om de mange studier af og forskningsresultater om parringsadfærd hos mennesket.

Forholdet mellem kvinder og mænd er helt grundlæggende for vores samfund og centralt i det gode liv. Men vi lever i en tid, hvor de fleste forhold forliser og flere og flere må henslæbe en tilværelse som singler. Det er som om kønnene ikke rigtigt længere kan blive kloge på hinanden. Der er ikke længere nogle faste regler eller ritualer, man kan følge. Hos dyr er kurmageriet fast indgroet. Men hos os mennesker har en grum politisk korrekthed forsøgt at udslette forskellene mellem kønnene og dermed besværligtgjort den livsvigtige tilnærmelse.

Det er både et generelt og et specifikt problem. For nogle endda et stort personligt problem. Også de kan have glæde af bogens mange indsigter. Der er ingen tvivl om, at bogens indhold er af stor betydning både på det individuelle plan og det samfundsmæssige. Titlen lægger op til en bog, der er henvendt til mænd. Men min kone og flere kvindelige gæster i huset har læst i den med stor interesse.

Som altid, når det er Kåre Fog, der står bag, er bogen meget grundig, og der er masser af kildehenvisninger. Vil du have det hele med, er det den trykte udgave, du skal have fat i. Hvis man som mig mest interesserer sig for de evolutionære mekanismer, kulturelle forandringer og det generelle forhold mellem mænd og kvinder, er den trykte bog klart bedst, mens de, der snarere søger en sammenfatning med fokus på konkrete score-teknikker og råd til parforholdet, med fordel kan anskaffe sig e-bogen.

Under alle omstændigheder kan jeg klart anbefale bogen til alle, der interesserer sig for forholdet mellem kønnene.

Seneste ændring: 
11/12/2019 - 15:36
Emner: 
kultur