Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Afskaf de politiske partier

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Afskaf de politiske partier

Skrevet af Debatredaktionen

Træt af levebrødspolitikere? Så afskaf de politiske partier.

I den seneste tid hvor det har gået SF dårligt, og nu helt skidt, så har vi set en række politikere fra SF skifte til andre partier, senest Astrid Krag som jo ellers selv stilte op til formandsposten for partiet for bare nogle måneder siden. Det kunne være at de lige alle sammen tilfældigvis havde skiftet holdning og flyttet sig i samme retning. Det er svært at tro på. Det er nok nærmere at de ikke vil ud af politik, og den politik de fører er underordnet. Den slags kaldes for levebrødspolitikere. Deres mål er ikke at ændre Danmark til det bedre, deres mål er at blive i Folketinget (eller andre steder).

Hvordan kan politikere egentligt blive valgt, hvis de er upopulære? Det skyldes at vi har et politisk system som bruger partier. En upopulær politiker kan vælges såfremt: 1) vedkommendes parti er populært, 2) vedkommende er populært internt i partiet. Selv en politiker som får 0 personlige stemmer, ville kunne komme i Folketinget med dette system. Folket har meget lidt at sige overfor det interne demokrati (eller mangel på samme) i partierne.

Partisystemet gør det umuligt for vælgeren at vælge blandt enkelte politikere og de er i stedet nødt til at vælge mellem pakkeløsninger; grupper af politikere. Hvis man vil stemme på S, så bliver man nødt til at indirekte stemme på Morten Bødskov selvom han synes at han var en elendig justitsminister. Mener man at Peter Skaarup har en ildevarslende holdning til videnskabeligt evidens, men er man kritisk overfor indvandringen, så er det bare surt, for der er intet andet valg end at stemme på pakkeløsningen DF. Det samme gælder for alle de andre partier.

Løsningen er lige til: Afskaf partisystemet. Alle politikere skal stille op personligt. På den måde bliver det muligt for vælgerne at luge ud blandt dårlige politikere. Partier vil stadig findes, mennesker vil altid gruppere sig med andre mennesker, men ved at fjerne partisystemet formelt, så kan man aldrig blive valgt på en partibillet pga. networking med ledelsen.

Emil Ole William Kirkegaard
Stud.cand.mag Aarhus Universitet

Del Afskaf de politiske partier