Annonce

Kommercielt

Nytårsfortsæt - har du overvejet et rygestop?


Årets helt store fest er lige om hjørnet, og snart kan vi åbne kalenderen for år 2017. Den første dag i det nye år er for nogle forbundet med tømmermænd – og for andre er det vendepunktet til at starte en sundere livsstil. Rygning er som bekendt meget skadeligt, hvorfor det er et af de helt klassiske nytårsfortsæt er at kvitte smøgerne. Det er dog ikke så nemt, som det lyder. Sundhed.dk har lavet en analyse omkring rygere og rygestop, som viser at 75 % af alle rygere, har forsøgt at stoppe rygningen mindst én gang. Til trods for dette tal, så daler kurven for dagligrygere år efter år. Sammenligner vi med antallet af rygere for 20 år siden, så er andelen af rygere faldet med 50 %.

Få hjælp til rygestoppet

Det er en stor livsstilsændring at blive fri for den daglige dosis nikotin, hvorfor det er anbefalelsesværdigt at overveje, hvordan man ønsker at udleve denne drøm. Det kræver overvejelse, og ikke mindst planlægning – netop for at undgå at blive en del af statistikken, hvor rygestoppet mislykkes. En mulighed som er værd at overveje, er blandt andet at gøre brug af de hjælpemidler, som der findes markedet. Nikotinpræparater er i høj kurs og kan være en stor hjælp for mange i handlingsfasen. Med produkter som Nicotinell og Nicorette, er det vist at man kan fordoble muligheden for et varigt rygestop, i modsætning til hvis man ikke benytter hjælpemidler. Både Nicotinell og Nicorette tilbyder flere typer af produkter til rygestop, såfremt man har nogle præferencer – der kan blandt andet vælges imellem tyggegummi, plaster og sugetabletter.

Udover hjælpemidler fra Nicotinell og Nicorette, findes der også andre indgangsvikler til rygestop, såfremt man ikke ønsker at gøre brug at præparater. Flere er begyndt at benytte sig af rygestoprådgivning, i form af et rygestopkursus, som det er muligt at tilmelde sig mange steder i landet.

Hvorfor stoppe rygningen?

Ikke nok med at rygning er en dyr vane, det skader også helbredsmæssigt. Ifølge analyser fra Sundhedsstyrelsen mister 14.000 personer livet om året på grund af rygning, som følge af rygerelateret lungekræft, hjerte-karsygdomme eller på grund af KOL. Analysen viser desuden at storrygere i gennemsnit dør 8-10 år for tidligt, og kan dertil forvente, at leve de sidste 10,5 år med en langvarig belastende sygdom. Sygdom kan være en motiverende faktor for at kvitte smøgerne, hvorfor det derfor ikke er uden grund at analysen bekræfter at ca. 62 % af alle rygere ønsker at stoppe med at ryge.

Har du taget beslutningen om at stoppe rygningen her inden jul, så er der sikkert nogle spørgsmål, som man ønsker svar på. De fleste rygere tænker i høj grad over, hvor lang tid rygetrangen vil være eksisterende efter et rygestop. Til dette spørgsmål viser analysen fra Sundhedsstyrelsen, at den gennemsnitslige eks-ryger oplever at de fysiske abstinenser forsvinder efter 2-3 uger. Forbliver man derefter røgfri de efterfølgende 2 måneder, er der meget stor sandsynlighed for, at man bliver ved med at være eksryger.

Del Nytårsfortsæt - har du overvejet et rygestop?