Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Husk reglerne for ombytning af julegaver

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Annonce

Kommercielt

Husk reglerne for ombytning af julegaver

Julen er nu et overstået kapitel, hvor julemad og gaver har fyldt en stor del hos mange hele december måned. Blot fordi vi er kommet over på den anden side, betyder det ikke, at gaveræset er slut. Januar måned er for de fleste forbundet med returnering af gaver fra juleaften. Det er cirka hver tredje dansker, som bytter en eller flere julegaver, hvilket sidste år svarede til at vi byttede julegaver for 250 millioner kroner. Det er derfor en rigtig god idé, at sætte sig ind i byttereglerne, inden man begynder at bevæge sig ud i butikkerne for at bytte gaver.

Det sker også ofte, at man modtager gaver hvor byttefristen er overskredet – eller hvor man ganske enkelt ikke er kommet ud i butikken med varer, inden fristen er udløbet. I disse tilfælde kan varen ikke byttes, hvorfor det kunne være en god idé, at overveje om der eventuelt kunne gøres noget ved gaven, så den kunne fungere bedre for den enkelte.

Erfaringerne viser, at det primært er gaver som tøj, danskerne bytter efter jul. Ofte fordi det drejer sig om forkerte farver på tøjet, at anledningen til at bytte varen opstår. Det kan derfor være ærgerligt, hvis man her står overfor at varen ikke kan returneres. Drejer det sig for eksempel om en t-shirt eller en bluse, som man måske ikke rigtig kan identificere sig med, kunne det overvejes at designe den, så den fungerer for én selv, for eksempel med et tryk på tøjet. Der findes blandt andet et hav af muligheder indenfor tryk på trøjer eller tryk på t-shirts, hvilket kunne være oplagt at få tøjet tilpasset efter eget ønske. For at få det rette tryk på t-shirten, skal man blot overveje, hvad man ønsker at signalere og hvilket statement man ønsker at udstråle med det valgte tryk på t-shirten. Idet butikkerne ikke har krav på at have bytteservice på købte varer, er der flere der vælger at tilpasse gaven og personliggøre varen, så den bliver som ønsket – som for eksempel med et simpelt tryk på en t-shirt. Det er efterhånden blevet en populær trend at designe og tilpasse sine ting, ikke blot som tryk på tøj – men prints begynder også at fylde mere i indretningen.
 

Få overblik over byttereglerne

Står man overfor at skulle ud i butikkerne, for at bytte julegaver bør man gøre sig klart, hvad man har ret til i forhold til ombytning og returnering af varer. I fysiske butikker har man ikke krav på at få en gave byttet eller få returneret pengene for gaven, men mange butikker tilbyder den service, at man kan returnere eller bytte sine varer.

Gaver, som er købt på internettet:

  • Ved gaver som er købt online, har man altid en fortrydelsesfrist på mindst 14 dage, fra den dag hvor varen blev leveret til døren. Dette er dog med undtagelse af varer som fødevarer og rejser.
  • Når der modtages en gave, som der ønskes returneret, skal sælger indenfor 14-dages fristen meddeles omkring returnering af varen. Herefter har man yderligere 14 dage til at tilbagelevere varen til sælgeren.
  • Ved returnering af varer købt online, betaler man selv for portoen til forsendelsen
  • Er varen et stykke tøj, må det prøves ligesom det gøres i en fysisk butik, hvis man ønsker pengene retur.
  • Når varen er returneret til sælger, vil beløbet typisk blive overført til køberens konto

Gaver, som er købt i en fysisk butik:

  • Hvis varen kan byttes i butikken, skal det fremgå af enten et byttemærke på varen eller på bonen.
  • Når man bytter en vare, skal det være muligt for butikken at sælge den som ny, hvorfor varen ikke må være brugt og den originale emballage må ikke være brudt.
  • Er der bytteret på varen, har du ret til at få ombyttet varen til en anden vare i butikken.
  • Er der returret på varen, har du ret til at få pengene tilbage for varen, som svarer til det beløb som køberen oprindeligt har givet for varen.

Står man derimod med en gave, hvor der er fejl eller mangler har dette ikke noget med fortrydelsesret eller bytteretten at gøre. I disse tilfælde vil du kunne kræve at få varen byttet eller repareret, imod fremvisning af gyldig bon.