Gå til hovedindhold

"Die Dumme Dänen"

Af Andreas

Før i tiden var Danmark et stolt stykke landmasse, med dertilhørende stolte indbyggere. Alting synes at være ved det gode gamle, men kradser man lidt i overfladen, kommer sagens natur til syne. Danmark er en krigsførende nation - på 15. år. Vores ældre bor sagnsomspundne plejehjem, der mest af alt minder om fængsler - på trods af at dets gæster har været med til at opbygge, mere eller mindre, alt hvad vi omgiver os med. Uddannelserne halter i en sådan grad at man ikke længere kigger på C.V., men på personlighed. Vil man klage over uretfærdigheder begået af ordensmagten kan man få lov til at klage til selv samme offentlige instans. 

Havde ovenstående været forholdene for 150 år siden, havde vi tyet til høtyve og fakler foran den nærmeste borg - prompte! Hvad afholder det danske folk for at tage skeen i egen hånd og sige; "NU må det være nok". Eller er vi hver især, og i fællesskab uigenkaldeligt blevet til "Die Dumme Dänen"?  Inden vi fik set os om - hypnose paralyseret af TV-programmer, coffee-to-go og take-away på sofaen? Kræver det at stenstøtten Holger Danske vågner op før vi, kollektivt, rejser os og indser at regenter sjældent svinger pisken over sig selv? Demokratiet blev trods alt indført ved strøg af den daværende konges pen - så hvilke grunde har vi til at tro at det ikke er afstraffelse? Akkurat som når en herre kalder hunden til sig; han kunne aldrig finde på at skælde den ud når den lystrer, men opdages kræet med poterne i kagedåsen; så falder der brænde ned.

Før eller siden, må det indses at vi alle sidder i samme båd, med et lige stort hul i midten af skroget. Skibet, som for vores vedkommende har været ladet med omsorg, medfølelse og god vilje, synker. I luksuskabysserne sidder de som har haft midlerne til sådanne foranstaltninger.  På dækket står vi alle og forsøger at øse vand ud over rælingen - lige lidt hjælper det. Der er redningsbåde til alle. Lad os se at få forladt dette "Velfærdens Skib" og, i fællesskab, ro i sikkerhed mod nye tider, hvor der er plads til alle.
UBUNTU.