Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse 2060

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

2060 af Jesper Böttzauw på muusmann forlag er en virkelig god bog - og fuldstændig usædvanlig. Stilmæssigt taler vi om en science fiction krimi, hvis handling udspiller sig i år 2060, hvor kvinderne har overtaget magten i verden. Bogen trækker tråde tilbage til vores tid lige nu og her i 2012 og er meget aktuel og præcis omkring de ting, der danner grundlaget for kvindernes fremtidige regimente.

Romanens hovedperson er en mandlig præst, der står anklaget for at have myrdet sin ekskone. Vi følger hans vej gennem retssagen, der vel snarere må siges at være en skueproces. Dommeren, anklageren , juryen - alle kvinder. Og præsten fremfører nogle mildt sagt politisk ukorrekte synspunkter. Hans ærlighed hjælper ikke hans sag, men til gengæld virker den til at udstille sagens absurde fremskriden og gør fortællingen sjov og spændende. Hvordan reagerer de magtfulde kvinder, når de udfordres på deres fastgroede opfattelse af sandheden?

Når ret bliver uret


Rettergangen udvikler sig i tragikomisk retning og på trods af, at den foregår i fremtiden, føler man sig nærmere sat tilbage i en mørkere fortid. Og netop dette er et centralt tema. Kvindernes magtovertagelse har nemlig ikke medført det fredelige utopi, vi så ofte er blevet lovet. Samfundet har derimod taget retning mod en slags absurd teater, og en stemning der på mange måder nærmest må betegnes som middelalderlig.

Bogen har mange små finurligheder af den slags og adskiller sig dermed fra de fleste andre bøger i science fiction genren. Der er ikke noget rent og klinisk over fremtiden i 2060. I stedet for kulturel evolution, oplever vi en kulturel degeneration. Og realistisk set er det svært at forestille sig nogen anden retning lige nu. Bogen lægger dog op til, at der en ny epoke om hjørnet, da titlen 2060 referer til både Newtons og Nostradamus forudsigelser om en ny tids komme.

Hvor blev kærligheden af?

Det dybere budskab i bogen handler om balancen mellem det maskuline og det feminine, og hvad der sker, når den går fløjten. I år 2060 er samfundet præget af en mangel på næstekærlighed. Hovedpersonen i bogen appellerer flere gange til denne hos fremtidens mandhaftige kvinder, og det virker som om de kort bliver mindet om noget værdifuldt, de har tabt. Men det afstumpede får hurtigt tag i dem igen.

De gode titter dog stadig frem i ny og næ, selvom det kolde har overtaget. Man fornemmer et ulmende oprør, man fornemmer et skifte på vej. Romanen bevarer den nødvendige nerve og spænding hele vejen igennem. Hver gang det ser mest sort ud, gives der nyt håb. Hovedpersonen er som nævnt præst, og det begrænser hans virkemidler. Men gennem humor og mod formår han at sætte spørgsmålstegn ved det etablerede systems magt og retfærd.

Højaktuel

2060 er også usædvanlig i den forstand, at den er ualmindelig godt underbygget med fakta. Faktisk følges hvert kapitel af en række noter med kilder, så læseren kan gå mere i dyben med nogle af de omtalte problemer. I romanen finder hovedpersonen på et tidspunkt en bog fra vores nutid. Det fungerer godt i plottet, og det er en ren guldgrube for alle, der interesserer sig bare en smule for "kønskampen" i dag.

Specielt i kapitel ni åbnes denne bog i bogen fuldstændig, og de analyser og overvejelser, der kommer ud af den, er imponerende. Det er indsigter og analyser, jeg aldrig har sat magen til andre steder før, og jeg har ellers fulgt en del med i emnet. Jeg vil sige det på den her måde: Alene kapitel ni er hele bogens pris værd. Forfatteren til 2060 har en virkelig flot forståelse for samspillet mellem biologi og kultur. Redegørelsen for, hvordan vejen i dag banes for mænds udstødelse i fremtiden, er intet mindre end sublim.

Jeg kan stærkt anbefale 2060. Den er original, den er solid inden for genren, den udfordrer - og så er den et hamrende vigtigt opråb, og et varsel om hvor galt det kan gå, hvis ikke mænd sætter foden ned nu. Hverken mænd eller kvinder har godt af, at mænd lader sig tromle ned.

Læs bogen, og få øjnene op for, hvor galt det kan gå.

Seneste ændring: 
03/08/2020 - 13:47
Emner: 
kultur