Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse EU rapport er med til at øge kønskampen

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

EU rapport er med til at øge kønskampen

Skrevet af Karen West

Da jeg var barn, var det helt normalt i en film, at helten, som helst skulle se godt ud og være stærk og magtfuld, tog en forsagt protesterende kvinde i sin favn. Protesterne forstummede dog meget hurtigt, fordi nu var hun besejret, og de kunne leve lykkeligt til deres dages ende. Det var dengang det normale, at manden bestemte, og kvinden lod ham bestemme over sig. At tage kvinder med kærlig magt kom slet ikke i nærheden af hverken overgreb eller sexchikane.

Anledningen til dette “nostalgiske” tilbageblik er en rapport fra EU, der viser, at det i EU er danske kvinder, der oplever mest vold og sexchikane fra danske mænd. Nu er der forskellige reaktioner på denne noget alarmerende rapport. Den ene reaktion er, at danske mænd føler sig truet, fordi kvinderne har taget noget af magten ude på arbejdsmarkedet og i hjemmene, og mænd derfor skulle reagere primitivt og agere med vold og sexchikane.

En anden reaktion, som jeg tror, er mere gangbar, handler om, at danske kvinder simpelthen registrerer maskulin småaggressiv og forsimplet adfærd fra mænd som overgreb. Hvad kvinder engang måtte finde sig i fra det vi i dag vil kalde mandchauvinister og kvinderundertrykkere, og som der dengang var flest af, accepteres ikke i dag og registreres som overgreb og sexchikane.

Karen Helweg fra Voldsobservatoriet har da også allerede kommenteret og kritiseret rapporten og er om nogen en vidensperson indenfor området. Hun konkluderer også, at danske kvinder reagerer hurtigere og mere bevidst om chikane og vold end vores søstre i mindre ligestillede lande i EU.

Der er bestemt ikke noget i vejen med, at sexchikane og vold registreres og opfattes som overgreb, fordi det er overgreb! Problemet i undersøgelsen er, at vi ikke ved, om vold og sexchikane er defineret ens i hele EU, og at mænd ikke er blevet stillet de samme spørgsmål. En af deltagerne i undersøgelsen, som jeg har kendskab til, fik at vide, at interviewerne selv havde udvalgt kvinderne, og hun opfattede spørgsmålene som manipulerende.

Vi aner ikke noget om mænds oplevelser af vold fra kvinders side, om hvor ofte den forekommer og i hvilke grupper af samfundet, den forekommer eller ikke forekommer. Denne uvidenhed suppleret med manglende viden om, hvad der kan opleves som overgreb og sexchikane blandt moderne ligestillede mænd og kvinder, gør, at vi ikke bliver klogere, men kun får en øget kamp kønnene imellem.

Vores grænser for “tilnærmelser” skal respekteres, og vi skal, uden hensyn til etnicitet og kultur, stille krav om ligestilling og ligeværdighed. De mænd, der sammen med os kvinder, har tilvalgt ligestilling og ligeværdighed mellem kønnene, skal ikke fordømmes af nogen EU “domstol”. Det fører kun til en loose-loose situation.

Karen West, feminist, tidligere jordemoder og medforfatter til bogen "Kvinde, kend din krop"

Del EU rapport er med til at øge kønskampen