Vi skal bruge 333 betalende brugere mere for at "breake even" - vil du være en af dem?


FOLKETS kan kun eksistere i kraft af direkte opbakning fra brugerne

Se hvordan DU hjælper

Primære faneblade

Veloplagt Václav Klaus gæstede København

Antal

Auditoriet hos Saxo Bank var stuvende fuldt en aften i februar, da Tjekkiets tidligere præsident Václav Klaus gæstede Danmark. Hans advarsel imod en stadig tættere EU-integration kommer på et kritisk tidspunkt.

Václav Klaus levede og arbejdede under kommunismen, så når han advarer imod øget centralisering af magt i EU, vejer hans ord væsentligt tungere end de fleste andre EU-skeptikeres.

Et lille land som Danmark kan næppe alene ændre kursen i EU væsentligt, fortalte Klaus. Så skulle et af de større europæiske lande som Tyskland, Frankrig eller England på banen, mente han.

Klaus mente dog ikke, der var meget EU-modstand at spore på det allerhøjeste plan i nogle af disse lande. Heller ikke blandt de konservative i England. Derimod var der gode takter på niveauet lige under i flere af landene.

Selvom Klaus har erfaring både fra tiden under Sovjet og tiden under EU, var han varsom med at trække direkte paralleller. Der er dog klare fællestræk. For eksempel centraliseringen af magt, bureaukratisering og en ringe tiltro til markedskræfterne.

Klaus var inde på tre afgørende ting, der var nødvendige for at få et åbent og frit Europa igen. Han gik detaljeret ind i punkterne, som jeg ikke skal gå i detaljer med her. Efter oplægget svarede Klaus beredvilligt på spørgsmål fra salen.

Er man interesseret i at få nærmere kendskab til Klaus' tanker om Europa, er det nærliggende at læse hans bog Europa - Integration uden illusioner, som det i øvrigt var muligt at få signeret under det fine og gennemførte arrangement.

Udgivet: 

06/03/2014 - 14:49

Seneste ændring: 

13/02/2019 - 14:23

Typer: 

Artikler