Gå til hovedindhold

Medierne sætter sidste rest af troværdighed over styr med voldsomt ensidig dækning af valget i Holland

Af Lennart

Mediernes troværdighed er i frit fald.

Og de gør absolut intet for at højne den igen.

Tværtimod virker det som om medierne benytter enhver lejlighed til at undergrave deres egen troværdighed yderligere.

Hvorfor gør man dog det - det virker temmelig dumt og kortsigtet. Men journalisternes egne ego'er og dagsordener er en del af forklaringen på, at det alligevel bliver ved med at ske.

Tag nu for eksempel det netop overståede valg i Holland:

Her gik Wilders' Frihedspartiet omkring 30 procent frem. Alligevel flyder danske aviser over med overskrifter som "Wilders tabte" og videre i den dur. Det samme gælder for de elektroniske medier her i landet.

At de to regeringspartier i Holland fik et dårligt valg - og at det ene af disse, den Hollandske udgave af Socialdemokraterne, nu kun er en skygge af sig selv - nævnes knapt nok i en fodnote nederst i de mange artikler.

Så nej, Frihedspartiet tabte ikke valget, som man kunne få indtryk af hvis man kun læser danske medier og ser danske nyheder på TV.

Valgets store taber er som sagt socialdemokraterne i regeringspartiet PvdA med noget nær total nedsmeltning.

Når medierne i Danmark så dækker valget så skævt, så tror jeg det langt hen ad vejen skyldes at journalisternes har svært ved at kontrollere deres egne kæpheste.

Fordi Frihedspartiet ikke fik absolut flertal, benytter journalisterne lejligheden til at pege og sige:

– HA HA!

– Wilders tabte!

Men her er præmissen jo at der skulle en decideret absolut sejr og magtovertagelse til før partiets fremgang ikke tæller som decideret nederlag.

Det er ærligt talt en meget sort / hvid og unuanceret måde at anskue valgresultatet på. Og tilsvarende krav stiller man jo heller ikke til andre partiers ydelse.

Det er synd og skam at journalisterne har så svært ved at tøjle deres antipati imod Wilders. For det ødelægger dækningen så danskerne bliver dårligere informeret end de burde.

Fokus bliver meget begrænset og det bliver meget tydeligt hvad der er vigtigt for journalisterne. Nemlig deres egne holdninger - ikke læsernes behov for brede informationer og oplysning.

Det er jo helt i orden at journalister personligt ikke bryder sig om Wilders og hans parti. Men denne personlige holdning farver alt for meget og alt for tydeligt dækningen, som bliver alt andet end objektiv og rationel.

Og det skader mediernes troværdighed som i forvejen er rekord-lav.

Jeg begynder at tænke, at de gamle medier ligger, som de har redt.

Følg med på Folkets Avis som supplement til de gamle medier. 

Og abonner her så vi kan lave mere rigtig journalistik af den type som sigter mod at gøre læserne og borgerne klogere :)