Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Efter årtier med snablen i skatteydernes lommer er det på tide KVINFO klarer sig på samme vilkår som andre foreninger i landet

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Efter årtier med snablen i skatteydernes lommer er det på tide KVINFO klarer sig på samme vilkår som andre foreninger i landet

Skrevet af Lennart Kiil

Gennem årtier har KVINFO modtaget hundredevis af millioner i statsstøtte.

Det er mildest talt en usædvanlig situation at være i for en forening. KVINFO har levet en forkælet tilværelse hvor de krav, som gælder andre foreninger, har været sat ud af kraft.

KVINFO har både kunnet blæse og have mel i munden.

Normalt gælder det nemlig for et organ som modtager massiv offentlig støtte som en del af det offentlige, at borgere og presse har mulighed for at søge aktindsigt.

Men aktindsigt omfatter ikke foreninger, så KVINFO kan ikke umiddelbart siges at have været underlagt samme granskning som det gælder for andre instanser som lever af skatteydernes penge.

Samtidig med at man har haft status af forening - i det konkrete tilfælde en selvejende institution - har man modtaget støttebeløb i et omfang som må gøre enhver anden dansk forening grøn i hovedet af misundelse - eller i hvert fald undren.

Der er næppe megen tvivl om at KVINFO har kunnet drives under disse særvilkår gennem så mange år, fordi organisationens top har haft særdeles gode forbindelser til den politiske elite her i landet.

Men nu er der altså sket noget nyt. Et nyt lille parti er kommet i regeringen.

Liberal Alliance er ikke en del af den gamle garde, så dette parti har bedre muligheder for at gøre op med en særinteresse som KVINFO.

Nu skilles bibliotekstjenesten efter planen ud fra KVINFO.

Det betyder dog ikke, at KVINFO får frataget al sin offentlige støtte. KVINFO modtog for kort tid siden ikke mindre end 130 millioner fra udenrigsministeriet. Hvad en dansk forening skal med så mange penge fra udenrigsminisferiet, kan man jo så undre sig lidt over.

Regeringens udspil omhandler den del af støtten, som KVINFO får via kulturministeriet.

På længere sigt kan man håbe, at KVINFO bliver frataget al særlig støtte og må klare sig på samme måde som andre foreninger, via medlemmer og private sponsorer.

Der er dog et godt stykke vej endnu før det sker.

Folkets Avis har skrevet massivt om problemerne med KVINFO - du kan læse meget mere her.

Personer: 
Organisationer: 
Emner: 
Del Efter årtier med snablen i skatteydernes lommer er det på tide KVINFO klarer sig på samme vilkår som andre foreninger i landet