Satire og magtkritik siden 2013

Folkets Avis har brug for meget mere opbakning!

Politiken forsøgte at kvase Folkets Avis

Men den magtkritik, den bidende satire og ikke mindst den vedholdende kritik af de gamle medier som kun findes på Folkets Avis, er 100 procent afgørende for Danmarks fremtid og den oplyste og alsidige debat.

Støt her - lige nu

Internering og drab på homoseksuelle mænd i tjetjenske fænglser

Af Thomas, 18. april, 2017

Det er rystende rapporter, der kommer fra Tjetjenien om internering af homoseksuelle i lejre:

Flere internationale medier har med reference til en artikel i den russiske avis Novaja Gazeta omtalt internering af over 100 personer i ”koncentrationslejre”.

For mig som homoseksuel, der selv nyder godt af de frihedsrettigheder, vi har i Danmark, er det sørgeligt at læse. Også at dele af pressen i Rusland mener, at LGBT-bevægelsen selv har "fremprovokeret" det ved at ville holde gay pride forskellige steder i regionen.

Rusland er et stort land, og der er store regionale forskelle. Mit bedste råd, som de såmænd nok kan klare sig uden, til de tjetjenske homoseksuelle er at benytte deres russiske statsborgerskab og flytte til andre dele af Rusland.

Problemet med Tjetjenien er, at området de facto har en særlig form for selvstyre efter krigene dernede, der tillader, at Sharia er en del af lovgivningen. Derfor er der forhold, der minder om forholdene i de muslimske nabolande som Iran for eksempel, selv om Tjetjenien formelt er en del af Rusland.

Den russiske regering kan derfor ikke gøre ret meget ved homoforfølgelsen i Tjetjenien, da den sådan set er lovlig ligesom i Iran.

Den historiske baggrund i Rusland er, at homoseksuelle forhold gav 9 års fængsel i sovjettiden, som kun ligger et kvart århundrede tilbage. I forhold til det er der relativ frihed og sikkerhed i det meste af Rusland i dag for homoseksuelle.

Nej, man kan ikke blive gift eller holde gay pride i Rusland, men det er heller ikke der vigtigste i livet, og det er der mange andre lande, hvor man heller ikke kan, f. eks. Italien (blive gift).

I Rusland kan jeg som homoseksuel: date via Grindr og Hornet, gå på natklub og date og have sex uden at blive forfulgt. Jeg kan bo sammen med en kæreste, jeg kan være åben over for venner, familie og en del steder kolleger. Jeg kan bo i et dobbeltværelse på et hotel med min kæreste.

Jeg kan frit og uden censur skrive om gay culture på nettet, i bøger, omtale det i film-, udstillinger og teaterforestillinger, hvis der er adgang forbudt for mindreårige. Jeg kan se porno. Jeg kan være bloddonor. Jeg kan få et barn med en rugemor eller en veninde, en masse ting, der kan danne rammen om en rimeligt god tilværelse.

USA og Tyskland har kritiseret forholdene over for Rusland, og de seneste dage er der rejst krav fra forskellige side i Danmark, om at regeringen protesterede officielt over for Rusland.

Homoforfølgelserne i Tjetjenien omtales sparsomt, men omtales i de russiske medier. Kreml mener umiddelbart sagerne må behandles af retsvæsenet. Den russiske ombudsmand er gået ind i sagerne. Der er rapporter om grov behandling af og drab på homoseksuelle i fængslerne; dog virker det til at være mindre fængsler, næppe hele koncentrationslejre.

Af en netartikel fra Radio Svoboda fremgår det endvidere, at problemet ikke begrænser sig til fængslerne. Det gennemsyrer hele kulturen, også blandt tjetjenere andre steder i Rusland. Almindelige tjetjenere i Moskva forfølger homoseksuelle tjetjenere, hvis de opdager dem.

Hele familier rammes af skam i Tjetjenien, hvis det opdages, at en søn eller bror er homoseksuel (slægtninge kan miste deres job, søstre til den pågældende kan forlangt skilt af deres svigerfamile og miste deres børn). Derfor tør de færreste stå frem.

Dette er fænomener, som vi også kender fra muslimsk kultur andre steder og ikke noget, der løses ved, at det danske udenrigsministerium sender en verbalnote til Putin.

Vidste du...

...at Folkets Avis ikke har betalingsmur

...men lever af faste bidrag fra læserne

Bak op om en åben avis for alle

Støt Folkets Avis her