Gå til hovedindhold

"Vi har undtaget en række oplysninger" – dækkede over misbrug af skattemidler til VIP-lounger og Premier League-fodbold

Kildemedier

Frederikshavn Havn er ikke kun stedet, hvorfra færgen går til Gøteborg. Det er også stedet, hvor kommunalt ansatte havnefolk får dyre sportsoplevelser på skatteydernes regning – og bagefter forsøger at skjule det.

– Vi har undtaget en række oplysninger. Disse er overstreget med sort. Begrundelsen for dette er sket med henvisning til Offentlighedslovens §33, nr. 3. Det er vores vurdering, at vores konkurrencesituation i forhold til disse forhandlinger samt konkurrence i forhold til de andre havne, vil lide væsentlig økonomisk skade.

Sådan lød det blandt andet i en email fra Frederikshavn Havn til Journalista.dk, da gravermediet krævede aktindsigt i, hvad den kommunale havn har brugt af skattekroner på blandt andet repræsentation og rejser.

En udtalelse der overfor Journalista.dk blev fulgt over op med overstregninger i fremsendte udgiftsoversigter i et omfang, som normalt ikke engang ses ved aktindsigter udleveret fra hverken Politiets eller Forsvarets Efterretningstjenester.

Først efter et juridisk slagsmål, valgte havnen at udlevere de efterspurgte bilag. Hvilket blotlagde et stort forbrug af rejser, samt en dyr forkærlighed for både dansk og international topsport.

Christian Eriksen-kamp skulle skjules for offentligheden

En af de sportsoplevelser som Frederikshavn Havn ønskede at skjule overfor Journalista.dk, var et besøg i november 2015 i London.

Her så en mindre havne-delegation sammen med andre sponsorer af den nordjyske fodboldklub opgøret Tottenham-Chelsea, hvilket inkluderede den danske landsholdsspiller Christian Eriksens deltagelse. Prisen for turen lød på 15.870 kroner, hvilket dog var minimalt i forhold til, hvad Frederikshavn Havn ellers har brugt på fodbold.

Således kostede det i 2016 skatteyderne 158.750 kroner, for at den kommunale havn kunne bibeholde et sponsorat hos den nordjyske fodboldstolthed AaB.

Kærligheden til sport er også så stor, at havnen gerne finder store pung frem, når det handler om det lokale ishockey-hold, hvilket i 2015 medførte en regning på 187.500 kroner. Det sikrede blandt andet plads på spillertøjet, ligesom havnens topfolk også sikrede sig 6 pladser i erhvervsloungen.

De bløde stole var også stillet frem, da Frederikshavn i 2015 lagde hal til kampe ved VM-håndbold for kvinder. Det benyttede havnefolkene til at købe 124 billetter, hvoraf de 58 var til spisning.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent