Få adgang til alt indhold, slip for reklamer og støt Folkets Avis!

59,-
per måned

Ingen kan overskue lovjunglen – men et simpelt forslag kan rydde ud i den. Er Danmark klar til "solnedgangsklausuler"?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vi har for meget lov i landet. Vi har så meget lov at ikke engang de folkevalgte kan finde rundt i det. Vi får hele tiden mere lov, da man i stedet for at ændre eller fjerne en lov, blot laver endnu en lov med endnu en særregel.

Vi har som borgere ingen mulighed for at holde os indenfor loven, da det er fysisk umuligt at kende alle detaljer til alle love. 

Skattelovgivningen er så kompleks, at man skal være højt specialiseret advokat, revisor eller anden form for rådgiver for at hitte ud af den.

Dagpengereglerne fylder over 29.000 sider.

Finansloven er så detaljeret, at man kun forhandler om ca 2 procent af de kr. 1.000+ mia, der er i spil.

Lad os nu få ryddet op. Lad der blive nedsat et udvalg til hver af de tre områder med repræsentanter fra de forskellige partier.

Lad dem starte med et blankt stykke papir og så lad dem lave lovene, så de er gennemskuelige for alle. Når de er færdige, kan man lade det ligge i et par år og så gøre samme øvelse igen. Man skal alle områder igennem med denne metode, men lad os blot starte med disse tre.

Hvis vi samtidig man kan indføre udløbsdatoer for lovene (solnedgangsklausul), så politikerne bliver presset til at gennemgå reglerne igen efter et stykke tid, så kan vi måske få et samfund, hvor borgerne kender statens regler og derfor ikke bryder dem uvidende.

Forslaget er gratis at tage for alle. Giv den endelig videre til den næste politiker du møder.

Del Ingen kan overskue lovjunglen – men et simpelt forslag kan rydde ud i den. Er Danmark klar til "solnedgangsklausuler"?