Gå til hovedindhold

Iværkstætterkvinder

Til trods for at iværksætterverdenen er domineret af alt for meget testosteron, er der også mange kvinder, som går rundt med en iværksætter i maven. Drømmen om selv at skabe en virksomhed tænder mange, men der er nogle faktorer, som usikkerhed og manglende risikovillighed, der ofte står i vejen for at gøre drømmen til virkelighed.

Sammenlignet med andre lande skraber Danmark bunden, når det handler om kvindelige iværksættere. Det viser rapporten, Global Entrepreneurship Monitor. Tilbage i 2013 var der dobbelt så mange hollandske og svenske kvindelige iværksættere som danske. Det er en skræmmende statistik, især hvis Danmark skal satse på iværksætteri!

Selvom mange kvinder måske har en drøm om at blive selvstændig er der langt fra drøm og tanke til handling. De fleste danske kvinder vælger i høj grad at søge mod servicefag, der kan give sikkerhed og tryghed i hverdagen. Det er de færreste kvinder, som bryder mønsteret og tør at kaste sig ud i en usikker tilværelse. Vejen til guldminen er lang og fuld af forhindringer og derfor vil nogen mene, at et fuldtidsjob fra 09.00-16.00, med en månedlig indkomst er meget mere attraktiv. Hun står op, tager på job, udfører en række opgaver og holder fri, når klokken slår fire. Herefter har hun tid til familie, madlavning, fritidsaktiviteter, You name it. Det er et udmærket liv. Det er ”godt nok”!

Jeg tror ikke nødvendigvis, at kvinder er dårligere iværksættere end mænd. Men jeg tror på, at nogle af os spænder ben for os selv. Det ligger i kvindens natur at tænke intuitivt og generelt bare at tænke rigtig meget og grundigt over tingene, før vi overhovedet sætter nogen form for aktivitet i gang. Vi prøver hele tiden at forudse, hvad der vil ske i fremtiden i stedet for bare at agere. Kære kvinder, vær ikke bange for at fejle og læg frygten bag jer.

Selv har jeg altid haft en drøm om at skabe og designe mit eget job og være ejer af min egen virksomhed. Jeg er drevet af innovation og har stor skabertrang. Det er fedt at være sin egen chef, have indflydelse og ansvar for hvilke beslutninger, der tages og hvilken vej, vi går. For lidt over halvandet år siden startede jeg, sammen med Nanna Svendsen, på uddannelsen PBA Innovation & Entrepreneurship i Viby, Aarhus. Som Nanna skrev i sidste uge, var det startskuddet for vores virksomhed, Room For Change. Virksomheden består af fire stiftere - to mænd og to kvinder. Det er en god kombination, hvis I spørger mig.

I teorien består et stærkt team af mennesker med forskellige kompetencer og profiler, der i samarbejde skaber synergi og effektivitet. I startfasen er der mest fokus på kreative og produktive kompetencer i forhold til at få den GODE idé. Der skal skabes et godt grundlag, for at virksomheden kan nå til vækstfasen, hvor der i højere grad vil være ”skrivebordsopgaver”, der kræver administrative kompetencer. For derudover at skabe et farverigt billede og endnu mere forskellighed er kombinationen af mænd og kvinder et vigtigt aspekt.

Et virksomhedsteam er ofte udsat for mange vurderinger og påvirkning udefra. Især i starten hvis man søger investorer, samarbejdspartnere og kunder, hvor potentialet i teamet vurderes. At starte virksomhed er som at køre i tur i rutsjebanen. Det går op og ned, og der er nogle forhindringer undervejs, som skal overvindes eller fjernes, før man kan komme videre. Det er særligt i de hårde tider, hvor der er brug for sammenhold, fællesskab, et godt overblik og struktur, så det hele ikke ender i kaos. Disse kompetencer er særligt udpræget hos kvinder, som nævnt tidligere.

Danmark har brug for flere kvindelige iværksættere, der kan bidrage med andre, blødere værdier og kompetencer på det mandsdominerede iværksættermarked.