Gå til hovedindhold

Dansk Journalistforbund ville belære Israels Ambassade – men kunne ikke engang stave ambassadørens navn rigtigt

Af Lennart

Dansk Journalistforbunds formand har en del gange talt om god presseskik.

Men det er åbenbart ikke nemt selv altid at holde sig til de høje standarder, man forventer af andre.

Således fortæller Israels Ambassade nu på Facebook om en ubehagelig oplevelse med netop Dansk Journalistforbund og mangel på god presseskik.

Dansk Journalistforbund sender et brev til Israels ambassade, men inden ambassaden kan nå at svare, så offentliggør Dansk Journalistforbund brevet i sin fulde ordlyd på egen hjemmeside.

Vel at mærke uden at brevet fra start er anført som et åbent brev.

Som Israels Ambassade gør opmærksom på i opslaget på Facebook, er dette ikke just god presseetik. Tværtimod.

En rigtig dårlig oplevelse for Israels ambassade.

Men her vil jeg gerne analysere episoden lidt bredere.

Først et spørgsmål:

Er Dansk Journalistforbund en dansk faglig organisation eller et politisk parti med internationale ambitioner?

Det første vel.

Hvorfor er det så magtpåliggende for forbundet med politiske signaler på deres hjemmeside - som omhandler forhold langt fra Danmarks grænser?

Skulle Dansk Journalistforbund droppe 'Dansk' i navnet og i stedet kalde sig 'Internationalt Journalist-Politisk Forbund'?

Nå.

Da DJ lægger brevet ud på forbundets hjemmeside sender de et tydeligt politisk signal - både til medlemmer og andre som måtte komme forbi og læse.

På engelsk taler man om "virtue signalling" - på dansk kunne vi tale om politisk positionering.

DJ placerer sig politisk i forhold til Israel og israelske spørgsmål, som vedfører politiske forhold i netop Israel.

Det bliver naturligvis pakket ind i snak om bekymring for et medie som blandt andre steder også opererer i Israel.

Men netop det at DJ offentliggør deres henvendelse til ambassaden, endnu inden ambassaden har haft mulighed for at give svar på tiltale, viser med al tydelighed at det fra starten af har været væsentlig for Dansk Journalistforbund udadtil at signalere sin politiske holdning på området.

Havde der været tale om en ægte faglig begrundet bekymring for det konkrete medie, ville man have forsøgt at løse problemet og i det mindste afvente respons – inden man offentliggjorde henvendelsen.

At henvendelsen ikke var et redeligt forsøg på en dialog understreges også af at Dansk Journalistforbund ikke engang har gjort sig den umage at stave ambassadørens navn korrekt.

Formandens brev kan også anses som et forsøg på at fremstille sig selv som slagkraftig formand over for medlemmerne og aktør i internationale forhold. Det falder dog igen lidt til jorden, når man staver navnet på ambassadøren forkert.

Det er ikke længe siden at selvsamme forbund og formand gik i brechen for det stærkt venstreorienterede og feministiske Kvinfos ret til fortsat at modtage millioner af skatteydernes penge årligt.

Samtidig ville formanden i en sag om stærkt venstreorienterede Redox og Fake News ikke tage afstand for Redox' noget gustne forhold til presseetik på trods af at Redox er tilmeldt pressenævnet.

Og nu altså dette med den Israelske Ambassade som dels er uheldigt grebet an, dels en mærkelig bekymring for forhold langt fra Danmark, mens danske journalisters egen troværdighed slår bundrekorder.

Det er dybt skadeligt for journalisters troværdighed her i landet, at Dansk Journalistforbund og fomanden for samme igen og igen og igen gør sig politisk bemærket - og blander sig i forhold som ikke vedrører det danske faglige forbund kaldet Dansk Journalistforbund.

Måske skulle forbundet prøve at holde sig til det rent faglige for en tid. Der er rigeligt at arbejde med på det område.

Se Israels Facebook opslag her:

 

Onsdag morgen den 9. august 2017 modtog den Israelske Ambassade en e-mail fra Dansk Journalistforbund. Det drejede sig...

Opslået af Israels Ambassade på 11. august 2017

Offentliggørelsen af brevet kan du finde på Dansk Journalistforbunds hjemmeside her.