Indenfor erhvervslivet, som denne klumme skal handle om, er det sikkert rigtigt. Selvfølgelig er det forkert at generalisere, men indenfor min branche (vindues- og byggebranchen), som jeg har bevæget mig i i 22 år, kan der være noget om det.
Før 2007, hvor finanskrisen for alvor begyndte at tage fat, var der rigtig mange håndværkssvende, der skulle prøve at være selvstændig for at få en bid af kagen. Årsagen var logisk nok, at husejere havde penge imellem fingrene, men havde besvær med at finde håndværkere til deres projekter og banker var meget rundhåndede med deres udlån både til husejere og håndværksmestrene. En absolut win-win-situation for alle.
Men så gik det som bekendt gruelig galt for Danmark. De nye, små håndværksvirksomheder måtte dreje nøglen om og sad lige pludselig med kæmpe gæld til banker, staten og leverandører, som også fik massive problemer.
Bankerne kom ligeledes i vanskeligheder, men disse var så heldige at modtage livgivende bankpakker fra staten. Med andre ord bliver der af staten (med danskernes skattekroner) gjort forskel på de private erhverv, hvor en del får en pengesprøjte (de rige bliver rigere), og andre må melde deres virksomheder og egen person konkurs (de fattige bliver fattigere). Bankpakkerne burde have været uddelt for at hjælpe de mennesker på fode igen, der er kommet i personlige vanskeligheder pga. forfejlet bank- og regeringspolitik, men bankrådgiverne holder pengene tilbage, og er i mine øjne en væsentlig årsag til, at danskerne ikke kan investere i nye boliger eller ombygninger. Tværtimod ser man flere og flere huse på tvang og delvis forfalde (de fattige bliver fattigere), mens bankerne kører det ene rekordoverskud ind efter det andet (de rige bliver rigere). Var det dét statsministeren mente med, at vi skulle løfte i flok?
Da regeringen tilsyneladende ikke kan (vil) diktere, at banken skal hjælpe virksomheder i gang igen, må den finde på andre ting for at sætte skub i erhvervslivet og dermed arbejdspladser. Erhvervsforeninger og væksthuse har travlt med at vejlede virksomheder. Nye idéer bliver gennemkalkuleret, og med tilsagn om tilskud/lån fra staten (f.eks. vækstkaution) går man så ned i sin bank, der som betingelse for lånet skal medfinansiere (af midler fra bankpakken). Men banken giver stadig ingen lån – ikke engang når staten garanterer med 75 % af lånesummen.
I mit tilfælde prøvede jeg på at lancere verdens bedstisolerende vindue fra Østrig i Danmark, som oven i købet kunne skabe omkring 100 arbejdspladser i løbet af få år og samtidig medvirke til enorme energibesparelser i de danske hjem og kontorbygninger. Vi havde planer om at etablere en fabrik i Danmark – modsat de fleste danske vinduesfabrikker, der lægger deres produktion til østlandene. Vækstfonden var/er begejstret for projektet og med udsagn om, at jeg bare skulle blive ved med at prøve at finde en bank, drog jeg af sted og holdt foredrag og fremvisning af disse unikke vinduer i 11 forskellige banker.
INGEN var/er interesserede, og projektet kører nu på lavt blus og med sikkerhed uden at skabe ret mange arbejdspladser indenfor de næste 5 år. ”Tiden er desværre ikke inde lige pt., men Du er meget velkommen til at henvende dig igen, når der er kommet gang i hjulene i Danmark”, var svaret. I mine over 20 år som selvstændig har jeg aldrig været udsat for sådanne ignorante banker – og de er alle sammen, mærkelig nok, enige.
Jeg fik det tip at søge om tilskud/lån hos ”Grøn Omstillingsfond”, der bidrager til virksomheder, der ønsker at fremme grøn omstilling og støtter innovative grønne produkter i Danmark med henblik på at skabe nye danske arbejdspladser. Det var lige præcis dét min virksomhed skulle have gang i. Fonden blev etableret af daværende erhvervs- og vækstminister Annette Wilhelmsen med støtte fra Enhedslistens erhvervsordfører Frank Aaen.
Men projektet fik afslag pga. manglende nyhedsværdi! Til gengæld blev et energiselskab (Trefor) med milliardomsætning tilgodeset med 2,6 millioner skattekroner til etablering af en el-scooter (de rige bliver rigere). I øvrigt stod der i ansøgningsbeskrivelsen, at energiselskaber ikke måtte deltage. Scooteren er som sådan ikke en nyskabelse, men udskiller sig fra andre pga. designet, står der i beskrivelsen. Regeringen støttede her et milliardforetagene med millioner, som vel sagtens selv kunne finansiere deres scooter? Er det regeringens politik - støtte til de store - glem de små? Rige bliver rigere, og fattige bliver fattigere?
Jeg ved, at der sidder rigtig mange herude med gode projekter, som ville gavne Danmark på mange måder. Jeg ved, at rigtig mange selvstændige sidder herude og ikke ved, hvad de skal stemme på til næste folketingsvalg, da der i bund og grund ingen partier er, der vil hjælpe virksomheder i gang. LA´s skattelettelser f.eks. giver ingen mening, når der ingen indtjening er. Man burde danne et nyt parti ”De Selvstændige”. Slogan: ”Når de selvstændige har det godt, har de ansatte det også godt!” Det burde alle være interesseret i!
Der er ingen tvivl om, at mit produkt får sit gennembrud i Danmark, men det tager bare længere tid uden støtte fra staten og banker. Men det er vel nu, vi skal have gang i erhvervslivet. Måske skal man bare være gode venner med nogen fra regeringen sådan at: ”Du får en million” kan ske for andre selvstændige, der sidder med gode idéer og rede til at investere hus og hjem for sit projekt og oven i købet er godkendt af erhvervsforeninger og vækstfonde. Nabolandene, som vi gerne sammenligner os med, er for længst kommet sig over krisen. Hvorfor ikke i Danmark? Gang i virksomheder giver gang i Danmark!
2 billeder nedenfor