Primære faneblade

Jacoby funkler i fornemt selskab

Aske Jacoby: Chant
Produceret af Aske Jacoby, Danmark 2014

Hvad har forskellige navne som C.V. Jørgensen, Danseorkesteret, Sanne Salomonsen, Thomas Helmig, Kasper Winding og Billy Cross til fælles? Rigtig gættet: De har live eller i studiet nydt godt af Aske Jacobys flair for filigrant guitararbejde såvel akustisk som elektrisk. Jacoby gæster ligeledes kunstnere fra blues- og jazzlejren i sit omfattende virke og må betegnes som en åben og alsidig spillemand, der altid yder en topprofessionel indsats til glæde for de mange, der har efterspurgt hans service. Flere soloplader er det blevet til i den 50-årige musikers karriere, og på den seneste optræder han tilmed i imponerende flot selskab uden at blegne – Jacoby funkler fremdeles og er på niveau med de indforskrevne amerikanske stjernemusikere på Chant.

Disse kræver naturligvis en introduktion. Den første er bassisten, produceren og sangskriveren Tony Scherr, der især er kendt for sit samarbejde med Norah Jones, men også har gjort sig gældende hos John Scofield, The Long Lizards, Bill Frisell og i eget navn som soloartist. Bag trommerne finder vi en sand legende, nemlig Jim Keltner hvis cv er intet mindre end ærefrygtindgydende. Nævnes i flæng kan her Bob Dylan, John Lennon, George Harrison, Steve Miller, Neil Young, Ry Cooder, John Hiatt, Joe Cocker, Crosby, Stills, Nash & Young, Manhattan Transfers og mange andre.

Keltner er en kreativ kompostbunke af lyd, percussive indslag og solide grooves bag trommesættet, der understøtter enhver kunstner med et drive, der er aldeles unikt på den internationale musikscene. Jacobys nye cd er naturligvis heller ingen undtagelse fra den regel. Chant bevæger sig i midt- og balladetempo, og stilmæssigt er vi over i amerikansk rootsmusik ikke ulig den, bl.a. Ry Cooder og John Hiatt excellerer i. Ikke desto mindre er det lykkedes for Jacoby at bevare sin egen tone. Et nummer som ´Louise´ beviser det til fulde, og med ´Take A Break´ har han begået en lille tæt rocksang, der ville have været skræddersyet til enhver John Hiatt udgivelse – høj klasse både produktions- og melodimæssigt der placerer den danske guitarist helt oppe blandt vores bedste hjemmelige sangskrivere.

Blandt de otte selvkomponerede numre er det ligeledes værd at nævne den gyngende ´The Florence Blues´ tilsat eminent stilsikkert slideguitarspil og en afslappet vokal, der oser af overskud i selve leveringen. Pladens afsluttende skæring er instrumentalnummeret ´The Goodbye Gun´, der med en spilletid på knap otte minutter tager sig god tid med at afsøge en række klanglige og dynamiske udtryksmuligheder, der demonstrerer Aske Jacobys håndværksmæssige færdigheder, der aldrig ender som postuleret blær, men bevarer en ro og et overblik, hvor trioen med keltner og Scherr i fællesskab bygger en nærmest hypnotiserende stemning op minut for minut frem mod en endelig forløsning af intensitet, der til sidst får lov til at klinge ud på naturlig vis. Så fornemt kan det gøres.

Stod det til denne anmelder, opprioriterede Aske Jacoby sin solokarriere, hvilket hans mange arbejdsgivere måske ville blive mindre begejstret for. Under alle omstændigheder er Chant et bevis på, at smagfuldt håndværk med ditto kompositioner stadig bør kunne trives og helst bedre end blot at henfriste en tilværelse som nichemusik for et mindre kontingent af feinschmeckere. Det fortjener både Aske Jacoby, den danske musikscene og publikum i almindelighed. Godt nogen husker at minde os om det.

Seneste ændring: 
11/12/2019 - 15:36
Emner: 
kultur

Kære læser,

Med FOLKETS har jeg skabt en medieplatform der er uafhængig af statsstøtte.

Den uafhængighed er enestående i Danmark hvor medierne har snablen dybt nede i skatteborgernes lommer. De får milliarder af staten. Hold kæft-bolsjer, kalder jeg det.

Bør der ikke være medier som går systemet kritisk efter i sømmene. Hvor fokus er dybere end de enkelte politikeres fadæser eller rød mod blå blok.

Hvis du kan se hvorfor det er vigtigt med uafhængige medier, må næste spørgsmål være – hvordan?

En dag er denne side helt tom, hvis ikke du bakker op.

Meld dig til her.

Og god læselyst,
Lennart Kiil