Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse "Mild korruption"? – Konsulent scorer kæmpekontrakt via personlige forbindelser til embedsmænd i Nyborg Kommune

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

"Mild korruption"? – Konsulent scorer kæmpekontrakt via personlige forbindelser til embedsmænd i Nyborg Kommune

Skrevet af Lars Bjørknæs

Den absolutte tommelfingerregel hos kommunerne er, at de skal indhente tilbud fra flere potentielle leverandører, hvis der indgås en stor aftale med en konsulent. Men sådan forholder det sig langt fra altid i Nyborg Kommune, hvor det kan betale sig at være på god fod med de ansatte.

– Vi har fået et rigtigt godt udgangspunkt, og som det ser ud nu, slipper vi for besparelse på børn, unge og ældre. Det ser spændende ud, siger borgmester Kenneth Muhs (V), der drøftede sagen med økonomiudvalget tidligere på ugen.

Sådan lød det sidste sommer fra Kenneth Muhs, Venstre-borgmester i Nyborg Kommune, da han overfor Fyens forklarede om 2017-budget i den fynske kommune. Overfor det lokale medie slog borgmesteren samtidig fast, at en del for forklaringen på det fornuftige økonomiske overslag, skulle findes i den såkaldte omprioriteringsaftale, som KL netop havde indgået med regeringen.

Det økonomiske råderum sikrer blandt andet, at Nyborg Kommune kan indgå markante aftaler med eksterne konsulenter. Det fremgår af aktindsigter, som Folkets.dk har indhentet hos Nyborg Kommune.

Herunder i en aftale, som i 2014 blev indgået mellem Nyborg Kommune og en sjællandsk konsulent.

Tillid afgørende for fravalg af konkurrenter

Ifølge de fremsendte bilag til Folkets.dk blev den indgået mellem kommunens børneafdeling og konsulenten, for at han kunne hjælpe til med læring, coaching og procesledelse. En hjælpende hånd der dog langt fra blev en billig oplevelse for skatteyderne, som inklusiv moms måtte af med 800.606,25 kroner.

Med så stor en konsulentaftale skulle man umiddelbart tro, at Nyborg Kommune som minimum havde forsøgt at finde frem til, hvem der ud over den valgte konsulent kunne løse opgaven – og til hvilken pris. Men fynboerne lagde sig så hurtigt fast på den valgte konsulent, at man tilsyneladende ikke udsatte hans tilbud for reel konkurrence.

Ifølge en skriftlig udtalelse fra Nyborg Kommune til Folkets.dk, skyldtes dette blandt andet at man havde tillid til konsulenten:

– Da Vibereden netop var etableret efter sammenlægning af 4 dagtilbud, valgte lederen at søge forebyggelsesfonden og fik tildelt et pakkeforløb. Ud fra sit kendskab til JJ Kompetence valgte lederen at benytte konsulenten fra JJ-Kompetencekoble (del af forebyggelsespakken).

– Det var et godt og udviklende forløb og de gode erfaringer blev spredt i ledergruppen. Det fik andre ledere til at benytte sig af muligheden. Flere valgte at bruge JJ Kompetence, da hans kendskab til dagtilbudsområdet, Nyborg Kommune og lederens/personales tillid til JJ Kompetence indenfor læring, choaching og procesledelse. Andre valgte andre konsulenter.

For nylig truede den socialdemokratiske borgmester-kandidat i netop Nyborg Kommune, Vibeke Ejlertsen, under et vælgermøde en kandidat til byrådet, Kasper Mejlhede for Nye Borgerlige, med en "sag på halsen", da han antydede at der i mild grad var korruption i Nyborg Kommune.

Alt tyder efterhånden på at han havde ret.

Organisationer: 
Del "Mild korruption"? – Konsulent scorer kæmpekontrakt via personlige forbindelser til embedsmænd i Nyborg Kommune