Primære faneblade

Antal

Seneste ændring: 
13/02/2019 - 14:22
Udgivet i: 
Foto: Toxophilus / CC BY-SA 4.0
Nyborg rådhus. Foto: Toxophilus / CC BY-SA 4.0

"Mild korruption"? – Konsulent scorer kæmpekontrakt via personlige forbindelser til embedsmænd i Nyborg Kommune

Af

Lars Bjørknæs

"Mild korruption"? – Konsulent scorer kæmpekontrakt via personlige forbindelser til embedsmænd i Nyborg Kommune
Like F

Den absolutte tommelfingerregel hos kommunerne er, at de skal indhente tilbud fra flere potentielle leverandører, hvis der indgås en stor aftale med en konsulent. Men sådan forholder det sig langt fra altid i Nyborg Kommune, hvor det kan betale sig at være på god fod med de ansatte.

– Vi har fået et rigtigt godt udgangspunkt, og som det ser ud nu, slipper vi for besparelse på børn, unge og ældre. Det ser spændende ud, siger borgmester Kenneth Muhs (V), der drøftede sagen med økonomiudvalget tidligere på ugen.

Sådan lød det sidste sommer fra Kenneth Muhs, Venstre-borgmester i Nyborg Kommune, da han overfor Fyens forklarede om 2017-budget i den fynske kommune. Overfor det lokale medie slog borgmesteren samtidig fast, at en del for forklaringen på det fornuftige økonomiske overslag, skulle findes i den såkaldte omprioriteringsaftale, som KL netop havde indgået med regeringen.

Det økonomiske råderum sikrer blandt andet, at Nyborg Kommune kan indgå markante aftaler med eksterne konsulenter. Det fremgår af aktindsigter, som Folkets.dk har indhentet hos Nyborg Kommune.

Herunder i en aftale, som i 2014 blev indgået mellem Nyborg Kommune og en sjællandsk konsulent.

Tillid afgørende for fravalg af konkurrenter

Ifølge de fremsendte bilag til Folkets.dk blev den indgået mellem kommunens børneafdeling og konsulenten, for at han kunne hjælpe til med læring, coaching og procesledelse. En hjælpende hånd der dog langt fra blev en billig oplevelse for skatteyderne, som inklusiv moms måtte af med 800.606,25 kroner.

Med så stor en konsulentaftale skulle man umiddelbart tro, at Nyborg Kommune som minimum havde forsøgt at finde frem til, hvem der ud over den valgte konsulent kunne løse opgaven – og til hvilken pris. Men fynboerne lagde sig så hurtigt fast på den valgte konsulent, at man tilsyneladende ikke udsatte hans tilbud for reel konkurrence.

Ifølge en skriftlig udtalelse fra Nyborg Kommune til Folkets.dk, skyldtes dette blandt andet at man havde tillid til konsulenten:

– Da Vibereden netop var etableret efter sammenlægning af 4 dagtilbud, valgte lederen at søge forebyggelsesfonden og fik tildelt et pakkeforløb. Ud fra sit kendskab til JJ Kompetence valgte lederen at benytte konsulenten fra JJ-Kompetencekoble (del af forebyggelsespakken).

– Det var et godt og udviklende forløb og de gode erfaringer blev spredt i ledergruppen. Det fik andre ledere til at benytte sig af muligheden. Flere valgte at bruge JJ Kompetence, da hans kendskab til dagtilbudsområdet, Nyborg Kommune og lederens/personales tillid til JJ Kompetence indenfor læring, choaching og procesledelse. Andre valgte andre konsulenter.

For nylig truede den socialdemokratiske borgmester-kandidat i netop Nyborg Kommune, Vibeke Ejlertsen, under et vælgermøde en kandidat til byrådet, Kasper Mejlhede for Nye Borgerlige, med en "sag på halsen", da han antydede at der i mild grad var korruption i Nyborg Kommune.

Alt tyder efterhånden på at han havde ret.

Organisationer: 

Bak op og få fordele Se muligheder Bak op og få fordele Tilmeld

Ønsker du et Danmark hvor etablerede medier og partier sætter dagsorden uden hensyn til borgerne?

Nej? – Nå, men det koster penge - og meget andet - at drive et medie som går imod magthaverne. Er du villig til at betale en del af prisen?

Første mål er at balancere de direkte økonomiske udgifter ved at drive et medie som i modsætning til den etablerede presse ikke modtager offentlige penge

Se muligheder Tilmeld nu

Nu 300 abonnenter ud af 1000 nødvendige