Politikere deler Hold kæft-bolcher ud for 400 millioner

Skrevet af Lennart Kiil

De store danske medier har igen i år fået skatteyderbetalt støtte for over 300 millioner kroner. Sådan sikrer staten sig imod kritik fra pressen.

At de danske medier gerne ser sig selv som vagthund over for magten og på borgernes side er helt til grin. Hvis de mente det alvorligt, ville de takke nej til støtten for til gengæld at bevare den journalistiske integritet. Men det gør de ikke. Tværtimod piver de som ynkelige skødehunde hvert år efter en godbid mere fra den store stærke stat (der aftvinger støttemidlerne fra borgerne under trussel om vold).

Men i sidste ende er problemet skabt af politikerne, for det er dem, der har lavet støtteordningen. Men kan ikke forvente, at organisationer og virksomheder siger nej til at modtage bestikkelse fra staten. Og der er tale om bestikkelse, for til gengæld for ydelsen modtager staten og politikerne så mindre kritik af den grundlæggende og principielle slags fra pressen, end det ellers ville være tilfældet.

Gamle dyder som journalistisk integritet, armslængdeprincip og meget andet må vige, når staten trækker den store pose fyldt med hold kæft-bolsjer frem. Medierne propper sig lystigt uden at skænke omkostningerne en tanke. For et par år siden gik det det op for en del, hvad det i virkeligheden drejede sig om, da Sass Larsen truede borgerlige medier med at lukke for det varme vand.

De små får rester fra gulvet

De mest støttede medier er generelt de mest veletablerede og betydningsfulde. De skal have mere for at holde kæft end de små, som sælger ud af principperne for ussel mammon. Dog har et par enkelte niche-aviser tiltusket sig støtte i et helt absurd omfang:

Spejderbladet Information, der altid taler pænt om velfærdsstaten, RUC og offentligt ansatte projektmagere og samtidig kammer over i nærmest konspiratorisk had til alt privat, driftigt og maskulint får intet mindre end 25.526.165,32 kroner i støtte. Menighedsbladet Kristeligt Dagblad er eneste avis, der får endnu mere med 28.032.295,35 kroner. Utroligt egentligt. Hvis det nu havde heddet Muslimsk Dagblad i stedet, ville mange flere kunne så det fuldstændigt vanvittige i, at staten skal støtte en parthaver på den måde.

De store dagblade får typisk mellem 17,5 og 20 millioner. Også smøren Ekstra Bladet, der ellers tjener fedt på annoncer for prostiuerede, modtager 17,5 millioner om året. Har man læst avisen ved man, at det ikke kan være kvalitet eller relevans, der her belønnes, men at det udelukkende er politikernes måde at tage brodden af bladet på. Hvad, der også kan undre, er, at Børsen får 19.247.780,41 kroner. Et sådant specielmedie kan ellers klare sig på de mange abonnenter virksomhederne køber på medarbejdernes vegne.

Medier med overskud får støtte til direktionsgangen

Det er værd at bemærke, at flere af mediehusene har overskud, der er større en det beløb, de modtager i mediestøtte. Det viser med al tydelighed selv for de mest tyknakkede støtte-apologeter, hvad mediestøtten i virkeligheden er. Den er IKKE et tilskud til drift af aviser, der ellers måtte dreje nøglen om. Mediestøtten er udelukkende et stort hold kæft-bolsje, der skal dæmpe den kritik, medierne ellers retteligt burde rette mod en stadig mere totalitær stat.

Selvfølgelig kan en avis, der modtager mediestøtte, lave gode og interessante artikler, men på det punkt, der for tiden er af aller største betydning for Danmark, nemlig på kritikken af den stadig mere kontrolivrige og emsige stat og offentlige sektor, kan det ikke undgås, at mediestøtten sløver skarpheden. Man bider ikke den hånd, der fodrer.

Du kan finde hele listen over støttede medier (hall of shame) her:

http://www.kulturstyrelsen.dk/...

Du finder selvfølgelig ikke Folkets Avis på den liste. Men du kan selv og ganske frivilligt vælge at støtte os ved at tegne abonnement til kun 1 krone per dag. Se øverst på siden. Tak for din tid.