Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Statslige filmfolk fortsætter festen under sydens sol – flere hundrede øl drukket under hundedyr fest betalt af skatteyderne

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Statslige filmfolk fortsætter festen under sydens sol – flere hundrede øl drukket under hundedyr fest betalt af skatteyderne

Det Danske Filminstitut er faste gæster, når de europæiske filmfestivaler løber af stablen. Hvilket fejres med store receptioner, hvor regningen sendes videre til skatteyderne.

- Har du skandinaviske eller andre udenlandske kolleger, som du har et aktuelt samarbejde med, og som du derfor gerne vil invitere med, så send en kort beskrivelse af samarbejdet.

På blandt andet denne måde omtalte Det Danske Filminstitut (DFI) tidligere på året på sin hjemmeside arrangementet Meet the Danes, som fast afholdes under de filmfestivaler, hvor det statslige institut er markant til stede. Under Cannes-festivalen sker det på den såkaldte Skandinaviske Terrasse, hvor der er plads til omkring 300 deltagere.

Så mange kom der dog ikke til 2017-udgaven af Meet the Danes i Cannes, for ifølge aktindsigter opnået af Journalista.dk, var der alene bestilt mad til 100 deltagere ved den festlige sammenkomst. Men det ændrede dog ikke på, at Meet the Danes igen blev en dyr oplevelse for skatteyderne, som eksempelvis fik lov til at betale for en meget stor portion øl og vin.

I alt viser de fremsendte bilag til gravermediet, at festlighederne inklusiv de indkøbte 480 øl, 114 glas vin og 33 flasker champagner i alt medførte en regning på 73.527,97 kroner. Det var dog kun en lille andel af DFIs samlede regning for deltagelsen i Cannes, der løb op i 265.984 kroner.

Fyrede den af under Oscar-festligheder – på skatteydernes regning

Den store udgift til kæmpe receptioner med markant alkoholindtagelse i Cannes, er dog langt fra enestående for DFI. Således har Journalista.dk tidligere kunnet dokumentere andre forløb, som har været dyre for skatteyderne.

Det var eksempelvis tilfældet, da DFI i 2016 drog til Hollywood for at følge Oscar-uddelingen. Her indlogerede filmfolkene sig på det legendariske Sunset Marquis Hotel. Et hotel placeret tæt på filmbyen, som er kendt for at have sit eget musikstudio, hvilket har gjort at man blandt gæsterne har kunnet finde verdensberømte sangere og skuespillere.

Bilagene fremsendt til Journalista.dk fastslår, at Oscar-rejsen i 2016 blandt andet indkluderede en fri bar, som DFI betalte for på Sunset Marquis Hotel. Den varede i 2½ time og kostede 2.625 dollars, hvilket i slutningen af februar 2016, svarede til 18.273,94 kroner.

En fri bar der var med til at gøre, at skatteyderne ifølge gravermediet i alt måtte betale 275.918 kroner, for at DFI kunne komme til Oscar-uddeling.

Del Statslige filmfolk fortsætter festen under sydens sol – flere hundrede øl drukket under hundedyr fest betalt af skatteyderne