Frihed til forskellighed

Skrevet af Debatredaktionen

På politiken.dk kunne man d. 20. marts læse, at 41 procent af de danske forældre er villige til, at den ene forælder er hjemmegående, såfremt det økonomiske råderum er der. Hvorfor så ikke lade familier få dette økonomiske råderum tilbage, som der historisk set har været? Hvorfor forhindre folk i at leve deres liv, som de finder det mest ønskværdigt?

Jeg tænker, de fleste af os næppe vil forhindre folk i at leve deres egne tilværelser, så længe de ikke skader andre. Alligevel har vi ad demokratisk vej indrettet et samfund, hvor vi med regler og skatter styrer, påvirker og regulerer hinandens liv, vaner og livsstil. Nu, hvor 41 procent af forældrene står i en situation, hvor de ønsker forandring på hjemmefronten og i arbejdslivet, er vi så villige til på samfundsplan at gøre, hvad der er nødvendigt?

Hvad der er nødvendigt er ikke offentlige tilskud til hjemmegående husmødre og husfædre. Tværtimod skal vi have gjort op med et omkostningstungt system, der fordrer et generelt højt skatte- og afgiftstryk. Jeg taler her ikke om at lade folk ligge i rendestenene døende af sult, men at hvis vi som samfund ønsker at give folk mulighed for at have den livsstil, de ønsker, hvorfor gør vi så det modsatte, når vi sætter krydset til bl.a. folketingsvalgene?

Ønsker vi inderligt, at der skal være plads til familiær mangfoldighed, skal vi ikke søge at ensrette og standardisere folks liv, men lade dem styre deres egne liv.

Én løsning passer ikke alle. Én model passer ikke alle. Derfor: sænk det samlede skattetryk, afregulér og lad der være frihed til forskellighed.

Marc D. Bangert Lokalbestyrelsesmedlem i Liberal Alliances Ungdom (LAU) Aarhus og medlem af LAUs Politisk Udvalg

Del Frihed til forskellighed