Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Gamle Niels lindrer det daglige helvede med cannabis

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Gamle Niels lindrer det daglige helvede med cannabis

Skrevet af Thomas Vilhelm

Af Khodr Cutter Mehri og Thomas Vilhelm

Den kendte aktivist Khodr Cutter Mehri har givet Folkets Avis tilladelse til at bringe historien om Niels, der dæmper generne af sin kræft og den invaliderende medicin, han indtager mod sygdommen, med cannabis. Af Mehris facebookvæg fremgår det, at han arbejder hos cannabis- og rygerelaterede foretagender som Smokenhagen Shop, Smokenhagen Denmark og Slapaf Smokenhagen Enstener. Desuden er han formand for og initiativtager bag foreningen Propaganja, der advokerer for legalisering af cannabis som rusmiddel og til brug for smertelindrende behandling, hvilket bl.a. skal ske gennem en målrettet oplysnings- og vejledningskampagne til gavn for brugere af stoffet.

Tilbage på kontoret efter en hyggelig eftermiddag hos Niels. Vi fyldte vaporizeren, lavede cannabis te og prøvede lidt af hvert, imens snakken gik om alt mellem himmel og jord.

Niels er 73 år og får privat hjemmehjælp en time hver anden uge. Men grundet fejl i samt omstrukturering af virksomheden etc. har der ikke været nogen hos ham de sidste otte uger. Han fortalte om det som en positiv oplevelse, men var ked af at hende den søde hjemmehjælper fra Tunesien skulle skiftes ud med en anden - undskyld mig, hvis jeg ikke synes, hun er sød. Otte uger!

I forbindelse med sin knoglemarvscancer er Niels desuden blevet behandlet med midler, som fuldstændig har invalideret ham. Det sker ikke for alle, men for overraskende mange. Jeg synes, det er tragisk, men ikke nok med det - et sprøjt af det pågældende middel koster 10.000 kr., og Niels har fået for knap 600.000kr. Staten betaler simpelthen en virksomhed for at invalidere ham. Godt nok kan han leve videre, men hvor fedt er det? Og holder man ham i live for at tjene flere penge, eller gør man det for at hjælpe ham - og er det egentligt en hjælp?

Som den direkte type, jeg nu en gang er, spurgte jeg Niels, om han ikke mente, det var bedre at dø naturligt og træt frem for at blive holdt kunstigt i live med skadelig behandling og elendig livskvalitet. Jeg så hans skuffe med piller. HOLD NU OP. Både de alternative og de kemiske - sikke et mareridt at måtte fylde sig med så mange piller hver dag.

Niels har selv fundet flere metoder til at tage sit eget liv. En af dem involverede en gasgrill og åndedrættet. Det synes jeg nu lød fuldstændig sindssygt. Som den troende ateist jeg er, mener jeg det er forbudt at tage sit eget liv. Og man kan i hvert fald ikke gøre det uden at tage en ækel stodder med i faldet. For mig ville det være lidt en gave at blive ramt af en dødelig sygdom - jeg ville bruge den til at skabe omtale af min sag og finde en passende politiker at tage med mig i faldet. En eller anden hvor jeg med god research kunne placere ansvaret for min og tusinde andres elendige situation.

Niels synes, det var en god tanke - omend lidt rabiat. Men ikke helt dum. For der er nu engang et ansvar at placere, men hvem det ligger hos, skal jeg ikke kunne sige. Niels ved det helle ikke, så vi må håbe på det bedste og krydse fingre for, at mennesker slipper for at blive syge ved at leve sundere, end Niels og jeg har gjort i vores liv.

Det er sgu' hyggeligt at besøge Niels. Det er meget givende, selv om man kan blive så trist af det. Men Niels lærte trods alt lidt om at selvmedicinere med cannabis. og jeg lærte aldrig at regne 100 procent med systemet, når eller hvis jeg bliver gammel og syg. Og at jeg i øvrigt aldrig har lyst til at ende som en gammel mand i en lejlighed for mig selv. Hvor fanden er vores omsorg for de ældre blevet af?

Da jeg gik, var Niels det, man kalder lettere basked' og lagde sig i sin seng. Han har en volcano til senere og har lært opskriften på te.

Hav en god aften gamle dreng!

Thomas Vilhelm har efter aftale med Cutter Mehri foretaget nogle mindre korrektioner i beretningen for at sikre bedst mulig sammenhæng og læsbarhed.