Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse På tvangsauktion for voldsmonopolet

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

På tvangsauktion for voldsmonopolet

Skrevet af Peter Poulsen

Efter boligboble og finanskrise er mange danskere kommet til at stå med en "sorteper" i form af ejendomme, som ingen vil købe eller ikke kan optage lån til.

Disse huse står sikkert og forfalder, mens de ufrivillige ejere bommes for grundskyld, og måske tvungne tilslutningsafgifter.

Jeg er en af disse, som via arv kom i besiddelse af en ejendom langt ude på landet, et kampestenshus på 60 kvm fra 1700-tallet.

I starten betalte jeg grundskyld og diverse tilslutningsabonnementer, men har efterhånden fået det barberet ned, så der kun er opkrævning af grundskyld, samt et slagsmål med et elselskab, der mener at jeg er kunde trods nedtaget elmåler og afbrudt forsyning.

Viborg kommune havde givet forbud mod beboelse grundet nye spildevandskrav, og det ville koste et 6-cifret beløb at få dette bragt i orden

Jeg vil her kun beskæftige mig med grundskylden.

Ejendommen blev vurderet af en ejendomsmægler, som optimistisk anslog et overskud på 25.000,- ved salg, og brillierede ved at smide den eneste nøgle til huset væk. solgt eller gratis var han ikke interesseret i. 

Derfor satte jeg ejendommen til salg på en selvsalgsside, men tog den af efter at have abonneret på annonce i et halvt år uden så meget som en eneste henvendelse.

Jeg forsøgte at bortgive den til lokale spejdere og naboer uden held, og til sidst bad jeg Viborg kommune (borgmesteren) om at de overtog ejendommen, som iøvrigt grænser op til et naturskønt fredet istidslandskab.

Viborg kommune ønskede ikke at overtage ejendommen, men tilbød at donere 100.000,- til nedrivning. Men nedrivning ville dels ikke afhænde ejendommen, dels ville jeg selv, som skatteyder blive forarget over, hvis mine surt tjente penge blev brugt på den måde - så dette afslog jeg.

Jeg meddelte Viborg kommune, at ejendommen, som uafhændelig havde en værdi på nul, og enhver procent af nul er nul. Jeg smækkede kassen i.

Viborg kommune har så fortsat forsøgt at opkræve grundskyld, rykket, tilføjet mere grundskyld og rykket, og her d. 10. januar blev jeg ringet op af et advokatfirma om tvangsauktionen.

Det viste sig at Viborg kommune (VK) havde bedt et advokatfirma om at sætte ejendommen på tvangsauktion efter mit ønske. Dette kunne jeg læse af 4 dokumenter, jeg efterfølgende modtog pr. email.

I det første dokument fra november, hvor VK skriver at det er på mit ønske, står afdødes sidste adresse - en lejet ældrebolig, hvor hun boede det sidste år før sin død for over 2 år siden, og endvidere mit navn og adresse. Der står at det skal fremsættes pr. anbefalet brev. Alt dette har advokatfirmaet så sendt til afdødes sidste adresse, hvorfor jeg ikke var bekendt med noget før omtalte telefonopkald.

Det kom selvfølgelig ikke som en overraskelse for mig. Jeg havde sådan set blot ventet på at VK kom ud af busken og satte mig en pistol for tindingen - ja, altså brugte deres voldsmonopol.

Sagen er selvfølgelig blevet principiel for mig, for blot det faktum at man sender regning på grundskyld, må jo være ensbetydende med at man gør krav på ejendommen - en slags grundleje. Problemet er så at man ikke vil tage grunden tilbage når den nu blev serveret uden andre krav end at de selv påtog sig restgælden til sig selv, og stempelomkostninger til offentlige myndigheder. Det kan man jo godt kalde gratis.

Et af de andre dokumenter opgør gælden, som retten skal inddrive på ejendommen til godt 10.000,-. Jeg husker et beløb omkring 2.500,- og regner derfor med at resten er til advokatfirmaet. Det er, og således meddelt, selvfølgelig ikke noget, jeg under nogen omstændigheder vil anerkende, skulle ejendommen forventeligt ikke blive budt på. Således ligeledes meddelt, vil jeg fremstille krav, såfremt jeg skal bruge tid på sagen.

Når man tænker på, hvordan vores samfund er vokset til, hvad det er i dag, hvor man for dyre penge coacher de svageste, så er det uhyggeligt, hvordan man behandler ellers selvforsørgende mennesker ved at fastholde dem i en helt urimelig knibe.

Ja, det gør det ikke bedre at tænke på, hvordan den gamle faster, som for 40 år siden købte sin "stenhytte med brændeovn" for godt 100.000,- og til sidste måtte betale ejendomsskat af en grådig vurdering på 440.000 - af sin folkepension.

Som den kvikke læser nok ser, er det ikke tilfældigt at jeg benytter ordet "voldsmonopol", for det er, hvad det er.
Nogen skal med djævelens vold og magt betale leje af disse 1479 kvm grund med et forbud mod beboelse, men den tilhører alligevel VK for udstedelse af "dummebøder".

Jeg håber at denne lille historie han give en retskaffen politiker en dårlig smag i munden, og sætte gang i at beskytte borgerne mod økonomiske overgreb, og mod politiske indgreb, der stavnsbinder dem til udgifter.