Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Nye dagpengeregler i 2018 for selvstændige, freelancere og honorarlønnede

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Annonce

Kommercielt

Nye dagpengeregler i 2018 for selvstændige, freelancere og honorarlønnede

2018 bliver året hvor selvstændige, freelancere, honorarlønnede og andre atypisk beskæftigede kan se frem til forbedringer af deres dagpengevilkår. Folketinget har ønsket at gøre det danske dagpengesystem mere fleksibelt, og tilpasse det til de nye tendenser på arbejdsmarkedet, hvor flere og flere ansættes på kortere kontrakter, som freelance på projekter eller lignende.

 

De nye regler indbærer at alle indtægtskilder, som bliver registreret hos SKAT, medregnes i dagpengeoptjeningen. Med de nuværende regler kategoriseres man enten som selvstændig eller lønmodtager. Med de nye regler kan man have mange forskellige typer beskæftigelse, uden det påvirker ens dagpengevilkår. Der bliver i langt højere grad lagt vægt på faktuelle oplysninger, i stedet for skøn hos den enkelte sagsbehandler. Det er en klar forbedring, som bliver mødt positivt fra landets mange a-kasser og fagforeninger.

 

De nye regler byder også på forringelser

Det er ikke alle selvstændige der kan se frem til forbedringer af deres vilkår. De personer der ønsker at drive selvstændig erhverv som bibeskæftigelse, kan se frem til en kraftig nedskæring af deres dagpengeperiode.

 

På nuværende tidspunkt er det muligt at modtage dagpenge i op til 78 uger, samtidigt med man driver selvstændigt erhverv som bibeskæftigelse. Med de nye regler bliver perioden sat ned til 30 uger. Derefter skal man enten overdrage eller lukke sin virksomhed, for fortsat at modtage dagpenge.

 

Til gengæld indebærer de nye regler, at man godt må have intentioner om at gøre ens selvstændige bibeskæftigelse til hovedbeskæftigelse på sigt. Dette må man ikke med de nuværende dagpengeregler, så det er en klar forbedring.

 

De nye dagpengeregler træder i kraft i oktober

Oprindelig var det planen at de nye regler skulle træde i kraft i juni. De danske a-kasser har dog bedt om bedre tid til at implementere reglerne, og derfor bliver de først indført i oktober. Læs mere om de nye dagpengeregler på www.skift-a-kasse.dk