Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Regeringens misforståede decentralisering

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Regeringens misforståede decentralisering

Skrevet af Peter Poulsen

Regeringen har netop meldt ud, at 4000 statslige arbejdspladser skal flyttes væk fra København. Motivet er angiveligt at decentralisere staten til glæde for “udkantsDanmark”.

  • En stor del af befolkningen forstår det ikke.
  • De ramte medarbejdere forstår det ikke.
  • De ramte medarbejderes familier og deres børn forstår det ikke.
  • Politikere i kommunerne jubler over at få flere arbejdspladser.
  • Men prøv at tænke engang....

Flytning koster penge. Eksempelvis kostede det, ifølge radionyhederne 18/1, for 3 år siden 11 mio. at flytte Sprognævnet. Sprognævnet skal nu flytte 17 årsværk til Bogense. Det alene koster næppe under 11 mio. Befolkningen betaler.

Medarbejderne sættes i et dilemma. Skal de flytte med og forlade deres private netværk, eller skal de finde et andet job. Medarbejderens ægtefælle sættes i et dilemma hvis de flytter med. Så skal der findes et andet job. Medarbejderens børn skal i givet fald skifte skole, venner og netværk.

Politikere jubler når deres kommune “får” flere jobs, mens andre vrisser over at ingen gik til dem.

Men man får ingen jobs!

Man tager nogens job og giver det til nogle andre. Denne manøvre koster skatteyderne et 3-cifret millonbeløb.

Der ligger rundt om i landet masser af statslige institutioner, fagskoler og universiteter. Man bør selvfølgelig lægge sådanne, hvor det giver bedst mening:

Uden at kende det aktuelle billede, erindrer jeg Miljøstyrelsens ferskvandslaboratorium i Silkeborg, tæt ved ferskvandsrig natur. Statens planteavlsforskning på Fyn, drivhusenes ø, og disse faciliteter hører nu under Aarhus Universitet. Det giver mening. Styrelser, som primært arbejder med lovgivning ligger bedst centralt.

Hvad angår decentralisering, så bør man nærmere se på at fjerne centralregulering af kommunerne, så lokalområderne kan få mere selvstyre helt ud i lokalrådene. Lad områder og byer udvikle sig uden ensrettende regler. Lad dem differentiere sig og gøre sig selv interessante med konkurrenceparametre som socialt fællesskab eller praktisk med lav skat osv.

Danmark er på størrelse med en lille amerikansk delstat. For nogle instanser er centralt decentralt nok. Der er trafik nok på vejene. Her giver det kun mening at decentralisere, hvis resortet frigives til de enkelte kommuner.

Folkets Avis

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS