Primære faneblade

Skedesvamp – eller noget helt andet?

Annonce

Kommercielt

Sådan ved du om det er skedesvamp

Har du fået svie, rødme og kløe dernede? Skedesvamp kan være årsagen og det er heldigvis helt ufarligt. Men hvordan kender du forskel på svamp og andre sygdomme? Rigtig mange kvinder, flertallet faktisk, har haft skedesvamp på et tidspunkt i deres liv. Har du haft svamp i underlivet før, er du sjældent i tvivl, hvis du får det igen.

Men første gang kan symptomerne godt være lidt svære at tyde. Der er nemlig andre sygdomme der giver samme symptomer og helt almindelig vaginal irritation, for den sags skyld. Der er flere årsager til skedesvamp, ofte er medicin synderen, for eksempel penicillin. Den kan påvirke skedens naturlige flora og pH-værdi. og så går svampen til angreb.

Symptomer på skedesvamp fra Netdoktor.dk

  • Kløe og svie i skedeåbningen
  • Rødme, smerte og hævelse
  • Hvidt, grynet udflåd

 

De to første symptomer er kendt fra andre sygdomme. Noget så banalt som irritation i skedens slimhinder kan nemlig sagtens vise sig sådan.

Vaginal irritation er en tilstand hvor skedens slimhinder bliver røde og irriterede på grund af manglende fugtighed. Det kan give både kløe og svie. Men vaginal irritation giver ikke udflåd.

Flere sexsygdomme kan også have symptomer som minder om svamp. Kløe, svie og smerter efter samleje er nemlig typiske her. Men en forskel er at svamp sjældent giver kraftig svie eller ubehag når du tisser. I så fald bør du helt sikkert kontakte din læge. Det er nu en god ide alligevel.

Skedesvamp adskiller sig altså især fra andre tilstande ved udflåd. Det er hvidt, grynet og kan ligne hytteost. Det lugter ikke. Hvis du har lugtende udflåd, skyldes det noget andet, som din læge må udrede.

 

Hvis du har svamp

Har du fået skedesvamp kan du heldigvis let få behandling. En tur til lægen efter creme eller tabletter, så er den klaret. Nogle af cremerne kan du også få i håndkøb. Skal du have tabletter er et lægen der skal udskrive dem, men det er sjældent nødvendig. Det er også en rigtig god ide at skære ned på forbruget af sæber og i stedet bruge en god intimcreme.

annonce
Vi er 0 abonnenter – vi skal højere op!
Abonnenter Svarer til
1 1 stor fadøl
200 Kontanthjælp, 0 børn
1000 DR-journalist
5000 Maria Rørbye Rønn