Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Lad os give debatten et løft

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Lad os give debatten et løft

Skrevet af Latifa Ljørring

Alle mennesker kommunikerer med hinanden, og vi har et basalt behov for at udtrykke vores følelser, holdninger og meninger. Vi anvender vores evne til at kommunikere med hinanden både i det private og det professionelle liv, om denne kommunikation så end foregår via brevudveksling, telefonopkald, videokonference, tegnsprog, e-mail, weblogs eller ganske enkelt ved at føre en samtale ansigt til ansigt.

Samtaler er en af de mest almindelige og udbredte former for menneskelig interaktion, som man stort set kommer ud for hver eneste dag, og det er vigtigt at forstå, hvordan mennesker indlader sig på denne gængse hverdagsaktivitet, som kan beskrives som en social struktureret begivenhed. Man kan endda vove at påstå, at samfundet er afhængigt af samtaler for at kunne fungere.

Den rå tone i det offentlige rum bekymrer og belaster mange - ligesom mange desværre også vælger at deltage i den. De sociale medier er endt som en megafon til at råbe hvad som helst ud. Vi er også grove og rethaveriske i trafikken, i biler såvel som på cykelstier. Vi har ingen grænser til fodboldkampe uanset hvor langt ned i motionsrækkerne, vi befinder os. Og børn skal tackle grove angreb både i skolegården og hjemme foran Facebook-skærmen.

Sociale medier som Facebook og Twitter har skabt nye platforme og langt bedre muligheder for at udbrede den offentlige debat. Men den nye debatform har også en demokratisk slagside med latterliggørelse, trusler og regulær mobning.

Jeg er, om nogen, fortaler for en hård og kontant debattone. Men en hård og kontant debat skal ske med respekt for emnet og fokus på indhold og argumentation. Det levner da mulighed for ironi og satire på en modparts bekostning, som det absolut aldrig er lykken at være modtageren af. Det er og bliver spillets regler, hvad åben debat angår. Men man skal altid huske at gå efter bolden og ikke efter manden!

Tilsvining af andre mennesker på grundlag af deres valg af religion, race eller seksuelle præferencer er og bliver et uheldigt affaldsprodukt af ytringsfriheden. Det er forkasteligt, under lavmålet og ubegavet. Men så absolut tilladt, og tilladt at kritisere.

Mange politikere oplever, at tonen i den offentlige debat i løbet af det seneste årti er blevet langt mere rå, ubehagelig og uforsonlig.

Men jeg mener, at den moderne politiker er stærkt afhængig af at være ’på’, være synlig og gøre sig bemærket hele tiden. En cocktail, der betyder, at folkevalgte er nødt til enten at iføre sig et stærkt panser eller en vidtgående selvcensur. Men synlighed er for mig lig med indflydelse - den voldsomme eksponering betyder nemlig, at alle har en holdning til os.

Men det er trist, at den synlighed, som følger med moderne politik og de nye medier, gør politikere sårbare over for den trusselskultur, som har bredt sig både i den politiske verden, i trafikken, på tilskuerpladserne til fodboldkampen og mange andre steder. Aldrig har det været så nemt at sætte sig til tastaturet og skrive løs med ukvemsord og få alle aggressioner ud sammen med eder og forbandelser og til tider tilmed trusler på livet. Nu er det nemt – næsten for nemt! - men det er og bliver de sociale mediers spilleregler.

Når det så sagt, bør vi alle fortsat stræbe efter det fælles bedste. En saglig kritik og et mere ansvarligt og civiliseret samfund for derved at vise vejen for de mindre demokratiske, de usaglige og dem, der obstruerer debatten med en svinsk tone og unfair angreb. Og det gælder i høj grad også i den offentlige debat!

Del Lad os give debatten et løft