Gå til hovedindhold

Millioner af uønskede piger i Indien - Af Kristian Bertel

I Indien er over 21 millioner piger uønskede, og de modtager færre ressourcer, fordi deres forældre hellere ville have haft en søn.

I Indien har den indiske regering på baggrund af undersøgelser fundet ud af, at mange piger er uønskede i familierne. Det har fået mange til at opfordre til flere indgreb til fordel for kvinder. Indien må konfrontere den udbredte sociale praksis med at foretrække en søn, hvilket synes at være begrundet i landets udvikling. Indien er opsat på et genvinde dets position som verdens hurtigst voksende større udviklingsøkonomi. Men det har ikke medvirket til at rette op på den skæve kønsfordeling, manglen på kvinder på arbejdsmarkedet og den lave brug af svangerskabsforebyggende midler.

Demografien i Indien
Der er i dag en kønsfordeling med 943 kvinder, hver gang der er 1000 mænd i Indien. Det har fået demograferne til at fastslå, at der mangler over 63 millioner kvinder i landet. Kønsselektion ved abort er strengt forbudt. Det siges nemlig at en del forældre i Indien bliver ved at med at få børn, indtil de får en søn. Det har ført til, at der er anslået 21 millioner "uønskede" piger. Mange forældre ønsker sig sønner, fordi de kan arve fast ejendom, mens familier derimod må betale medgift, når deres døtre skal bortgiftes. Den traditionelle sociale opfattelse af den indiske familie fokuserer på sønnen som familiens vigtigste forsørger, da han forventes at tjene og tage sig af sine forældre i deres alderdom.

Piger har brug for ekstra beskyttelse
Når man har en pige betyder det for den indiske familie, at de har et ekstra ansvar i hverdagen. Med den høje forekomst af voldtægter og seksuelle overgreb i Indien er der et yderligere ansvar for at beskytte en pige. Flere bifalder den indiske regeringens anerkendelse af udfordringerne for kønsretfærdighed, men at der dog skal gøres mere for at sikre lige rettigheder for kvinder. Og i Indien er der ofte ingen anerkendelse af manglende økonomisk politik med hensyn til kvinders rettigheder og kvinders arbejde herunder ubetalt arbejde.

I Indien gør de heller ikke nok for at stoppe vold mod kvinder, som alvorligt begrænser kvinders arbejdsmarkedsdeltagelse. Næsten to tredjedele af indiske kvinder med universitetsgrader er uden job, hvoraf den kvindelige arbejdsstyrkeinddragelse er blandt den laveste i verden.

Bidragyder
Kristian Bertel er en fotograf med speciale i rejsebilleder fra Indien. Han rejser altid med et kamera ved sin side og er fascineret af de mange kulturelle oplevelser et land som Indien tilbyder den rejsende. Hans fotografier er ofte portrætter af mennesker, som han møder på sine rejser. Men han interesserer sig også for at dække humanitære og sociale emner i Indien.