Økologi er tidens store modelune.
Ikke mindst i byerne og blandt Alternativets vælgere og på venstrefløjen og mange andre steder hvor man er mere optaget af overflade end substans.
Økologi bliver opfattet som det bæredygtige og ansvarlige valg. Men sådan er det ikke.
I virkeligheden er økologi et tilbageskridt. Det er en mindre effektiv udnyttelse af ressourcerne og dermed i sidste ende et tab for både mennesker og natur.
Man kunne kalde økologi en form for ideologisk tilgang til landbrug. Ikke ulig lysenkoismen i det gamle Sovjet.
Ikke desto mindre er der både vælgere og forbrugere i at markedsføre økologi som verdens redning.
Men hvordan står det egentligt til i praksis og hvor udbredt er økologi i Danmark?
Det kan man finde ud af ved at læse i Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2017 som er den nyeste rapport på området.
Og hvis man ser på korn, som må siges at omfatte nogle af de væsentligste plantearter i forhold til at give os brød på bordet, så er realiteten den at en meget, meget lille del af produktionen kommer fra økologiske bedrifter.
Kun omkring to procent faktisk. Arealmæssigt optager økologisk tre procent af pladsen.
Så ikke bare er økologisk ikke noget reelt alternativ, det er også en langt mindre effektiv dyrkningsmetode.
Det betyder at mere økologisk vil betyde at mere naturlandskab vil skulle omdannes til landbrugsjord, hvis man gik hårdt efter økologi og stadig ville brødføde befolkningerne.
Hvis man er interesseret i at dykke ned i tallene findes de i Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2017 her.
Med økologien er det lidt som med vindkraften. Der er meget snak om det, men hvis man ser på hvor meget af det samlede forbrug af fødevarer henholdsvis energi der blivet dækket, så er det ret lidt.