Gå til hovedindhold

IOTA - en krypto der vil ændre verden

Af Rasmus

IOTA er et spændende kryptoprojekt, som kan blive et kæmpe spring – ikke bare for krypto, men for hele den måde vi bruger og tænker integration af smart-teknologi ind i stort set alting.

IOTA er et meget ambitiøst, men også pragmatisk projekt.

Historien om IOTA kan spores tilbage til tiden 2013 og 2014, hvor tonen i krypto-verden gradvis blev overtaget af spekulanterne fra nørderne.

Nu handlede det mere om at tale om prisen end om løsningen, og det skabte en dynamik hvor tekniske udfordringer blev overdøvet af historier om prisudviklingen på krypto-mønter – en tilstand vi stadig befinder os i her i år 2018.

Når vi taler om krypto, så mener vi teknologi der bruger kryptografi til at gøre information hemmelig og sikker.

Den ældste kryptografi, vi kender, er næsten 4000 år gammel lavet af egypterne, hvor "hemmelige" hieroglyffer blev mejslet ind i væggene i pyramiderne, til i dag hvor vi bruger computerkode til at lave decentrale krypto-programmer, hvor vi sikkert kan dele information med hinanden.

Den mest kendte teknologi, som bruges lige nu i krypto, er Blockchain (bruges f.eks. af Bitcoin og Ethereum), imens Blockchain har fordele, så har Blockchain også nogle store grundlæggene problemer. Det handler primært om skalering og omkostning.



Problemerne har været kendt lige siden Blockchain blev skabt, men nødvendigheden af at løse problemerne er først kommet i takt med, at krypto er blevet mere populært - og dermed støder ind i problemerne med skalering og omkostning.



Tilbage til år 2013 og 2014 hvor de fire unge nørder satte sig sammen:

De havde en ide som ikke bare kunne løse de problemer der var med Blockchain, men også kunne skabe et helt nyt lag for krypto at indtage - mikrotransaktioner.

Denne form for transaktion kræver både lave omkostninger og nær ubegrænset skalering. Og ideen til IOTA blev skabt.



IOTA bruger nemlig ikke Blockchain, men derimod Tangle (Directed Acyclic Graph eller forkortet “DAG”). Det er en helt anden måde at gemme og tilgå information, som primært bruger færre ressourcer og dynamisk netværksstørrelse.

Faktisk er Tangle så effektiv, at der ikke findes store “mine farme” i IOTA, og ja - alle transaktioner er nær gratis.

I IOTA verificerer man to andres transaktioner, hver gang man selv sender en transaktion. Det betyder at omkostningen er i bund, og desto mere IOTA bruges, ja, desto flere transaktioner og desto hurtigere bliver IOTA.



Der er heller ingen som ejer IOTA, det er et åbent projekt, som alle kan benytte sig af og bidrage til, og IOTAs største bidragsyder (fortsat kode udvikling og støtte til økosystem omkring IOTA) det er IOTA Foundation, der er en tysk “non profit” fond, som er stiftet af skaberne af IOTA.

Det har vakt opsigt blandt flere store verdensomspændende teknologivirksomheder.

For eksempel Volkswagen, Fujitsu og Bosch - som udvikler fremtidens smart-løsninger som selvkørende biler, industri 4.0, robotter og så videre - fordi de nu har gratis adgang til teknologi, som de ellers selv skulle lave, men hvor de nu kan lave løsningerne endnu mere smart ved at bruge en fælles standard.



Men lige siden de fire unge nørder satte sig sammen, har de også arbejdet på et sideløbende projekt, hvor IOTA er en integreret del og fungerer som "backbone".

Side-projektet har været meget hemmelighedsfuldt omtalt under kodenavne som “Jinn”, “Q” og senest “Qubic”, og har involveret hardware- og kryptoeksperter fra hele verden.



Vi ved dog lidt om hvad Qubic er, og igen ligesom med IOTA, så forsøger Qubic/IOTA at løse nogle store grundlæggende problemer, og den proces giver os et helt nyt lag for krypto at indtage, nemlig "integration" - og det gøres med "orakler" der taler med ikke-krypto kilder (f.eks. bankerne), smartkontrakter (som er gratis af bruge, og dermed kan være ultra små/korte, eller kæmpe store), distribueret databehandling (hvor der kan sælges og købes regnekraft) og meget mere.

Med disse værktøjer bliver helt nye løsninger og forretninger mulige.

Og det, og meget andet, vil jeg skrive mere om i den kommende tid her på Folkets Avis.

PS. Den 3. juni 2018 er vi lovet mere information om Qubic - indtil da kan du kan selv tage et kig på https://qubic.iota.org/

digitalt

_digitalt er et teknologi-magasin med perspektiv. Læs om blockchains, droner, nanotek, kvantecomputere, virtual reality, automatisering, robotter, kunstig intelligens – men hvad med os mennesker?