Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Nej til patentdomstolen

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Nej til patentdomstolen

Skrevet af Lennart Kiil
  • Er en mindre besparelse for en håndfuld danske virksomheder værd at afgive national suverænitet for? Nej!
  • Ønsker vi beslutninger, der vedrører danske forhold, flyttet ud af landet, uden mulighed for appel? Nej!
  • Skal vi udskifte en traditionsrig dansk domstol med en bureaukratisk særdomstol i udlandet? Nej!

Kort sagt: Vi skal ikke sælge ud af hæderkronede principper for ussel mammon.

De store erhvervsorganisationer, nogle virksomheder og politikerne vil gerne have en patentdomstol, men det er svært at se, hvad almindelige borgere og små selvstændige skulle få ud af en magt-centralisering.

For det første skal det nævnes, at et ‘ja’ til patentdomstolen er en klar og alvorlig suverænitetsafgivelse. Altså en forskydning af indflydelse væk fra Danmark. Havde dette ikke været tilfældet, var befolkningen slet ikke blevet hørt.

For det andet kan danske virksomheder stadig benytte enhedspatent efter et eventuelt dansk 'nej'. Så det vil bestemt ikke være nogen katastrofe med et ‘nej’. Heller ikke for de store virksomheder som gerne ser, det bliver et ‘ja’.

På den måde er det altså ikke uansvarligt eller dumt at bruge afstemningen til at markere en uvilje mod centralisering og forskydelse af magt væk fra Danmark. Faktisk er det en udmærket lejlighed til at gøre netop dette. Det er nemlig ikke så ofte, vi som almindelige borgere gives den mulighed.

Reelt er det et meget lille mindretal af danske virksomheder, der udtager patenter og derfor berøres direkte af resultatet. Men de mange virksomheder, der ikke gør, kan risikere mere bøvl, hvis enhedspatentet kommer til at gælde i Danmark, for så er der mange flere udenlandske patenter at tage hensyn til.

Ved et 'nej' bliver det umiddelbart lidt dyrere for danske virksomheder, der både vil have beskyttelse i udlandet og herhjemme, da de så til stadighed skal supplere enhedspatentet med et dansk patent, men det er beløb i småtingsafdelingen i forhold til de summer, der går til forskning og udvikling - for slet ikke at tale om skatter og afgifter.


Man satser på borgernes apati

Folketinget har allerede vedtaget Danmarks tilslutning, og vi kan alene takke Grundlovens bestemmelser for, at vi nu bliver hørt. Men det er også sådan, at mindst 30 procent af alle stemmeberettigede skal stemme 'nej', før Folketingets lov kan forkastes af befolkningen.

Det er derfor vigtigt at møde i morgen og stemme nej til patentdomstolen! For selvom et flertal stemmer 'nej', bliver det stadig et 'ja', hvis for få møder op og stemmer. Der skal rigtigt mange nej-stemmer til fra befolkningens side for at imødegå den magt Folketinget sidder inde med. Det viser jo også, at man i virkeligheden vægter borgernes ord meget mindre end folketingsmedlemmernes. Og det bryder vi os ikke om.

Endelig er det værd at huske, at forkaster befolkningen noget, så fremstiller politikerne altid forslaget igen før eller siden, mens et 'ja' omvendt altid tages som en endegyldig tiltrædelse. Hvis ikke vi får sagt eftertrykkeligt 'nej' nu, får vi aldrig chancen igen. Dette er også en god grund til at stemme 'nej', hvis du er i tvivl.

Et rungende 'nej' kan sætte gang i en bevægelse, der måske kan lede til, at befolkningen i Danmark også bliver hørt i det langt vigtigere spørgsmål omkring Danmarks tiltrædelse til bankunionen, som politikerne lige nu forsøger at liste ind ad bagdøren mod vores vilje.

Så mød op og stem nej til Patentdomstolen på søndag. Det er vigtigt!

Del Nej til patentdomstolen