Primære faneblade
Åben

Gratis

En katastrofe i vente om føje år?

Pixabay
Pixabay

En Venstre-politiker, Per Nykjaer Jensen, påstod at Nye Borgerlige har en "fanatisk nationalstatsideologi" og er "fremmedhadske". 

Da jeg spurgte ind til anklagerne fik jeg den besked, at hele Nye Borgerliges politiske program er tegnet af disse to fænomener. Da jeg så bad om konkrete henvisninger forstummede "samtalen". 

Klassisk for den slags angreb er, at man uden dækning bruger uhyrlige beskrivelser om andre, som reelt er en skamløs reference til tidligere tiders totalitære katastrofer.

Når disse "debattører" efterfølgende tages til indtægt for det sagte og bliver bedt om at redegøre for deres uhyrlige påstande, ja, så kommer der ofte ikke andet end løse bemærkninger, tandløse angreb og aldrig et saglig svar tilbage.

Med denne lave standard og den totale mangel på respekt for den åbne samtalens præmis er det ikke underligt, at man i vor tid i stigende grad oplever, at folk ikke kan tale med hinanden - de vil ikke forsøge at forstå hinanden. Problemet er langt større end overfladen måske antyder.

Disse mennesker, der fremfører disse uhyrlige og grundløse anklager, ja, de er ofte ikke selv klar over, at de faktisk beskriver andre som "absolut anderledes".

Hvad mener jeg med "absolut anderledes"? Jo, det betyder at de betragter disse andre, som en ringere menneskekategori, så enhver vanvittig overdrivelse er retfærdig i et højere måls tjeneste.

Man betragter dem simpelthen som dårlige mennesker - og hvorfor skulle man udvide respekt over for dårlige mennesker? Den slags retorik er set før - mange gange og altid med et frygteligt resultat.

Det er på høje tid at sagligheden kommer tilbage og at billige point omgående bliver slået ud i hjørnet. Det skader ikke kun debatten nu - det kan ende i en katastrofe om føje år.

Identitet har takket være trofaste støtter hjemme her. Vil du også være med?