Kun medlemmer

FOLKETS er en dansk medieplatform der huser udgivelser som avisen Folkets Avis, Magasinet Identitet, Rævekagen, Mediemøllen og mange, mange flere.

I modsætning til de etablerede medier modtager FOLKETS intet tilskud fra staten. Hvis platformen - og de medier som den huser! - skal overleve, så skal læserne betale.

Vi mangler

317

medlemmer mere,
så kører det rundt :)

Bliv medlem

Primære faneblade

Kylling - udskæringer og opskrifter

I Danmark er vi generelt glade for kød, og vi er et af de mest kødforbrugende lande i verden. Også fjerkræ er populært, og langt det meste af det, der sælges, er kylling. Vi er vilde med kylling, og der sælges langt mere kyllingekød end kød fra f.eks. kalkuner og ænder. Det kan der være flere forklaringer på, men mon ikke det bl.a. skyldes, at kylling er både magert og billigt kød, der er både hurtigt og nemt at tilberede?

Mange mennesker er i dag optaget af kost, træning og sundhed, og helsebølgen skyllede især ind over landet i årene fra 1990’erne og frem. Vi lærte, at det vigtigste element i en sund livsstil var at skære ned på fedtet, og der blev udviklet et væld af lightprodukter. Vi skulle desuden lære at kende forskel på de forskellige typer af fedt, hvoraf nogle især var dårlige for vores helbred. Ind under denne kategori faldt det mættede fedt fra kød, hvorimod det fedtfattige kød fra fjerkræ var langt mere magert og derfor sundere.

Skiftende modediæter er siden kommet og gået igen, men danskerne har taget kyllingen til sig. Slagterierne har også været gode til at følge op på efterspørgslen, og der er i de senere år kommet et væld af nye og anderledes udskæringer i kølediskens udvalg.     

 

Brug din kylling korrekt:

 

Selv om du i supermarkederne kan købe mange forskellige slags udskæringer af kyllinger – nogle endda allerede marinerede eller på anden måde fortilberedt – så er der rigtig god økonomi og ikke mindst smag i at købe dine kyllinger hele og selv partere dem. 

Når du har parteret din kylling, står du tilbage med de forskellige dele, der kan bruges sammen eller hver for sig. Vi giver dig her en oversigt over de forskellige kyllingeudskæringer samt forslag til, hvordan de kan anvendes.

Kyllingebryst

Kyllingebryster er fedtfattige og nemme at gå til. Kødet kan anvendes, som det er, eller det kan skæres i tern eller strimler og bruges i et utal af retter.

 

Kyllingeinderfilet

Inderfileten er det lange, smalle stykke kød, der ligger langs bryststykket på kyllingen. Ligesom brystkødet er det nemt og hurtigt at tilberede og kan indgå i mange retter. Kødet bliver nemt tør, så vær opmærksom på ikke at stege den for hårdt eller for længe.

 

Kyllingevinger

Der er ikke meget kød på vingerne, men det, der er, er saftigt og lækkert. Et populært produkt lavet af kyllingevinger er hotwings, som sælges i store mængder. Kyllingevingerne kan også koges sammen med skroget til fond.

 

Kyllingelår

Låret på en kylling består af et overlår og et underlår. Underlaget kan steges og spises, som det er, og mange mennesker elsker at gnave det møre, saftige kød af benet. I overlåret sidder størstedelen af dyrets muskler, hvorfor det er den udskæring, der kræver længst tilberedningstid for at blive mør.

 

Kyllingeskrog

Skroget er kyllingens skelet og det, du står tilbage med, når du har parteret dyret. Skroget er fyldt med saft og kraft, og du må derfor aldrig smide det ud. Frys i stedet skroget, når du har parteret din kylling, og når du har et par stykker, kan de anvendes til hønsefond- eller suppe.

 

Kyllingeskind

Alle elsker kyllingens sprøde skind, og ligesom flæskesvær er det noget, der bare altid er godt. En hel, stegt kylling med sprødt skind hele vejen rundt er naturligvis en lækkerbisken, men faktisk kan skindet også ”flås” af kyllingen og steges for sig selv, så du får lækre, sprøde ”flæskesvær”.

 

Opskrift: Høns i asparges i filodej

Luksus tarteletter

 

Sidst, men ikke mindst, kan du naturligvis også stege eller koge din kylling hel. En ret, der altid vækker glæde, er tarteletter med høns i asparges, hvor hele kyllingen samt suppen, den er kogt i, bruges i retten. Skær evt. kyllingebrysterne fra inden du starter, hvis du synes det er synd at koge det gode kød til tarteletfyld. Til opskriften skal du bruge:

1 stor kylling, 1 løg, 1 gulerod, ¼ knoldselleri, 3 laurbærblade, 5 hele peberkorn, 100 gram smør, 3 spsk. Hvedemel, 1 dl. Fløde, 1 glas hvide asparges, ½ pakke filodej samt salt, peber, sukker, citronsaft og et bundt hakket persille.  

Kom kyllingen i en gryde og hæld vand på, til det dækker. Kog gryden op og skum med en hulske det grumsede skum af, der samler sig i overfladen. Tilsæt grøntsager skåret i grove stykker, laurbærblade og peberkorn og lad kyllingen koge i 1 ½ time, til den er så mør, at kødet falder fra benene.

Tag kødet op, pil kødet fra benene og kasser skind og bind. Del kødet i mindre stykker. Si suppen og kasser urter og peberkorn, så du kun har den rene fond tilbage. Kog fonden lidt ind, så smagen bliver kraftigere.

Smelt 50 gram af smørret i en gryde og tilsæt melet. Pisk blandingen sammen og tilsæt kyllingefond lidt ad gangen, til saucen er tyk og glat. Tilsæt piskefløden og juster evt. med mere fond, til saucen har en passende konsistens. Skær de hvide asparges i mindre stykker og tilsæt dem til saucen sammen med kyllingekødet. Smag til med salt, peber, citronsaft og sukker samt evt. lidt af vandet fra aspargesene, da der er masser af smag heri.

Smelt de sidste 50 gram smør og tænd ovnen på 175 grader. Åbn pakken med filodej og tag 4 plader ud af pakken. Del hver af pladerne i 6 lige store firkanter og pensl alle 24 firkanter med det smeltede smør. Du skal bruge 4 firkanter filodej pr. tarteletskal. Læg de 4 stykker ovenpå hinanden, så de danner en stjerneform. Smør 6 muffinsforme med olie eller smør og placer forsigtigt filodejsskallerne i dem. Sæt formene i en bageform og bag dem sprøde. Det tager cirka 12 minutter. Lad tarteletskallerne køle af inden de fyldes med stuvningen. Vær forsigtig, da de er skrøbeligere end de tarteletter, du køber. Drys med hakket persille og server. 

 

Opskrifter med kylling

Herunder har vi samlet et hav af vores opskrifter på hvordan man kan tilberede kylling.

Grillet kylling

Kylling på grill


Friturestegt kylling

Kyllingeburger


Ovnstegt kylling

Fried Chicken

 

Pandestegt kylling

Paneret kylling


Grydestegt kylling


Salat med kylling

Cæsar Salat

 

Kylling Sous Vide

Club Sandwich

Kommercielt

annonce

Del eller citer med linket her

MediaCreeper