Gå til hovedindhold

Ole Birks første anklage mod kvinder passer bedre på hans egen "liberale" regering

Af Lennart

Ole Birk Olesens kritik af kvinders "mørke sider" blev i sin tid lidt af en sensation.

Det var også et både modigt og indsigtsfuldt indlæg i kønsdebatten.

Jo, vel var det da generaliserende.

Men der var også sandheder i det - sandheder som dengang var forvist fra den offentlige debat, hvor kun mænd var acceptable mål for bred "kollektiv" kritik.

Ole Birk brød altså et tabu. Et tabu som siden er blevet reetableret, men om det senere.

Mit ærinde i dag er et andet.

For siden Ole Birk udgav sit nu berømte og berygtede skrift, har jeg selv beskæftiget mig en del med at observere politik og politikere. Og ad flere omgange haft mulighed for at se hvilken indflydelse netop politik og det politiske system har på mennesker og disses ideer og principper.

Og jeg er kommet frem til at Ole Birks første anklage mod kvinder faktisk i mange tilfælde rammer bedre på netop politikere.

Jeg tillader mig derfor her at udskifte kvinder med politikere i hans første anke:

Jeg anklager politikere for grundlæggende at være uden moral og ære. De er fyldt med kærlighed til deres nærmeste, men moral og ære besidder de ikke. Spørg en politiker, hvad han mener om dit og dat i samfundsdebatten, og hans svar vil afspejle hans egne og hans nærmestes interesser og intet andet. Derfor findes der så få politikere, som er helhjertet liberale, for liberalismen hylder friheden og lader sig ikke anfægte af, at enkeltpersoner ofte kan få et bedre liv, hvis andre tvinges til at handle på bestemte måder, der kan være til gavn for både ikke-politikeres og politikeres særinteresser. Når flere ikke-politikere er liberale, så skyldes det, at de nemmere kan tilslutte sig et overordnet princip for retfærdighed – og så faktisk for deres æres skyld holde fast i dette princip, selvom det i konkrete tilfælde kan komme dem selv til skade.

Når jeg ser på et parti som Venstre og en partiformand som Lars Løkke Rasmussen, så ser jeg et parti uden moral og ære.

Jeg ser i Lars Løkke og hans ligesindede mennesker som ikke er helhjertet liberale, men snarere er i politik for deres egen eller nærmestes skyld end for at gøre liberale principper gældende.

Nu vil han således fratage borgerne mulighed for selv at vælge bil fra 2030. Fordi denne begrænsning af friheden for borgerne øger hans egen sandsynlighed for at blive ved magten.

De liberale principper må vige for mandens egeninteresse.

Og det gælder jo ikke bare Venstre og Lars Løkke. Det gælder stort set alle "liberale" politikere. Så snart de kommer til magten så forkaster de deres principper, hvis disse principper står en smule i vejen for at blive siddende på taburetten.

Selvfølgelig er der enkelte undtagelser. Og de er skam interessante nok.

Men for Danmark er det sørgeligt at så få politikere tør stå ved deres principper hvis det koster dem et sæde i de fornemme bygninger.

Der mangler i mine øjne helt klart noget "moral og ære" på Christiansborg.