Bliv medlem eller sponsor

FOLKETS er en dansk medieplatform der huser udgivelser som avisen Folkets Avis, Magasinet Identitet, Rævekagen, Mediemøllen og mange, mange flere.

I modsætning til de etablerede medier modtager FOLKETS intet tilskud fra staten. Hvis platformen - og de medier som den huser! - skal overleve, så skal læserne betale.

Vi mangler

282

medlemmer mere,
så kører det rundt :)

Bliv medlem
eller sponsor

Primære faneblade

Det uperfekte menneske og Løkke

Debatindlæg
Åben

Gratis

Lars Løkke Rasmussen ligner ikke en statsmand. Han er lille af statur og lettere overvægtigt. Han ryger, drikker fadøl og får formentlig ikke de 30 minutters fysisk aktivitet, som Sundhedstyrelsen anbefaler for voksne. Han er på ingen måde en posterboy for det lækre og succesfulde liv, som vi kender fra ugebladene og medierne.

Alligevel er der noget over ham, der gør at jeg ikke kan være vred eller skuffet over ham i længere tid ad gangen. Jeg ved ikke, om det er hans føromtalte ydre, kejtede smil, eller de små øjne, der kniber sammen når han bliver presset. Jeg er sikker på at han er lynende intelligent og dygtig til sit håndværk, som vi netop så det til Venstres ekstraordinære bestyrelsesmøde, hvor hans kløgt sikrede ham fortsættelse som partiformand.

I mine øjne er det Løkkes åbenlyse karakterbrister, der gør ham interessant som menneske, og sætter ham i relief til det omgivende samfund, og de krav vi stiller til os selv og vores politikere. Hvorfor forventer vi perfektion af politikere - noget som intet menneske kan leve op til, endsige os selv? Det er klart, at vi foretrækker politikere der ikke svindler skatteydernes penge op, lyver, eller på anden måde holder os for nar.

Vores repræsentative demokrati bygger på tillid. Denne tillid er skrøbelig. Derfor lægger vi vægt på, at dem vi vælger til politiske embeder er troværdige og pålidelige. Når det er sagt, er der ingen af os, der kan sige sig fri for fejl eller moralske mangler. Hvor mange gange har vi ikke sviget andres tillid, glemt en vigtig aftale eller glemt at betale en regning, eller bare drukket for meget og måske såret et andet menneske? Er det ikke kendetegnende for os som mennesker at vi hele tiden prøver. Vi prøver at blive bedre fædre, døtre, sønner, endda elskere. Vi prøver at drikke mindre, motionere mere og spise sundere. Mere end en gang falder vi i fælden. Weekenden blev lidt for våd og festlig. Turen til buffen blev taget engang for meget.

Fortrydelse, bebrejdelse og dårlig samvittighed er naturlige følelser dagen derpå, når vi ikke lige handlede, som vi følte, vi burde. Hvorfor forholder det sig sådan? Hvorfor stiller vi så mange krav til os selv? Er Lars Løkkes handlinger provokerende, fordi de udfordrer vores krav om selvkontrol og mådehold? Er vi skuffet over ham, fordi han ikke lever op de forventninger vi har, ikke kun til politikere, men også til os selv om at være perfekte, effektive og moralsk uangribelige?

Personligt, er jeg glad for at se, at en toppolitiker er menneskelig. Han viser sårbarhed og mangel på selvkontrol. Det er afvæbnende, og måske endda befriende. Så får man det lidt bedre med sig selv. Rationelt set, er det ikke en farbar vej for en politiker at være uansvarlig og barnagtigt, fordi han ikke kan udskyde tilfredsstillelsen af sine umiddelbare behov. Hvis Lars Løkke var sådan hele tiden, så var han næppe kommet så langt som han er. Kristendommen bygger på menneskets fald, idet vi i ulydighed trodsede Gud. Derfor er livet på jorden en angrefuld færd for at sone vores synder. Netop, vi er født syndere, så begår vi stadig fejl.

Er vi så ikke for hårde ved os selv og hinanden, især vores politikere? Inkompetence er ikke en undskyldning. Små karakterbrister gør os til mennesker og differentierer os fra hverandre.

Alligevel har vi for travlt med at dømme hinanden, i stedet for at rumme vores småfejl. Ingen er perfekte, vi er alle syndere, og kun vores Herre er fejlfri, som det står frit oversat i Romerbrevet 23:3.

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:11
10 sekunder, tak

Vi lægger ikke debatindlæg bag betalingsmur.

For budskabet skal ud til alle.

Men det koster at redigere og bringe debatindlæg.

Bak op om det frie ord og den åbne debat.

Bliv medlem
eller sponsor

Husk at dele

Citer med linket her:
I søgelyset
Foto: ft.dk foto til pressebrug / fotograf: Steen Brogaard
Mette Frederiksen. Foto: ft.dk foto til pressebrug / fotograf: Steen Brogaard

Del eller citer med linket her

MediaCreeper