Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

Peberspray skal være forbudt

Gennem en lang årrække har vi haft mulighed for at følge udviklingen inden for selvbeskyttelse. Efter 2001 har det meste af den vestlige verden købt endnu flere våben end i nogen anden historisk forudgående periode.

Fuldautomatiske rifler, håndvåben, granatkastere osv. er blevet solgt med det påskud, at folk havde et reelt behov for at beskytte sig selv. Men hvorfor kunne de ikke bare klare sig med en peberspray?


Det kan de ikke, fordi de kriminelle, som de ønsker beskyttelse imod, også har adgang til våben, så når den ene part opruster, gør den anden det også. Det er skruen uden ende. Derfor virker det helt ude i hampen at staten skal godkende privat brug af peberspray.

Magt kræver nemlig en stor forståelse af ansvar. Her kan vi blot se på vores kære politistyrke og alle de gange de uberettiget udøver deres magt imod folket. Vi har alle set videoerne på nettet med tagget ”Politivold”, det er et udbredt fænomen verden over, at dem, vi har uddannet og givet lov til at udøve vold imod andre i forsvarets tegn, ikke kan styre deres magt og det ansvar, de har fået. Hvordan kan vi så forsvare at give våben til civile, der ingen uddannelse har?

Det leder mig hen imod spørgsmålet, er det overhovedet nødvendigt med våben til selvforsvar? Er det ikke tilrådeligt at hvis der kommer en person og prøver at sjæle din mobil eller lignende, ude i det offentlige rum, blot at give den kriminelle det produkt du har købt og få det erstattet via forsikringen?

De gange en person bliver udsat for vold imod han eller hendes person, er det så altid en god ide at have et våben? Vil det gøre en forskel med en peberspray hvis du står overfor 3 mænd med kniv? Næppe.

Når man kigger lidt nærmere på brugen af våben til at forsvare sig er det i bund og grund kun damage control. Ment på den måde at det ikke fjerner årsagen til at begå kriminalitet for den kriminelle. Burde vi ikke se på, hvorfor folk har et behov for at begå kriminalitet og forsøge at minimere behovet for at gøre noget ulovligt ? Det virker som en mere langsigtet plan end blot at købe flere våben og vente på at den anden part gør det samme, hvorefter begge parter vil finde sig stående samme sted hvor de startede, problemerne og årsagerne er der stadig. Den tryghed, et våben vil give den enkelte, vil udelukkende være som at tisse i bukserne for at holde varmen, det virker kun et øjeblik.

Jeg vil altid forsvare den enkeltes frihed til at gøre noget dumt og ja ulovligt. Føler du dig så meget i fare, at du har behov for at beskytte dig, udover hvad staten kan tilbyde af beskyttelse, så køb endelig din ulovlige peberspray.

I stedet for at give op overfor dem, der skal beskytte os og gribe til våben, foreslår jeg, at vi i stedet kræver mere af samfundet, ikke kun i form af direkte beskyttelse her og nu, men et krav om at vi som samfund bliver mere tolerante og rummelige, så vi ikke fortsat styrker opbyggelsen af et A og B samfund, hvor A har en ønskelig adfærd, og B ikke har en adfærd, der kan accepteres. Lige nu er løsningen udslettelse af dem i samfund B, højere straffe og eksklusion fra samfundet efter afsonet straf. Forsætter vi ad denne vej vil det eneste logiske skrift for at skabe ro og fred i samfundet, være en oprustning både lovmæssigt og inden for personbeskyttelse. Fortjener vi ikke bedre ? Hvorfor forsætte med noget vi ved der slet ikke virker nogle steder i verden og kun skaber mere vold og problemer?

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:11
Vi er 0 abonnenter – vi skal højere op!
Abonnenter Svarer til
1 1 stor fadøl
200 Kontanthjælp, 0 børn
1000 DR-journalist
5000 Maria Rørbye Rønn