Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

Peberspray skal være legalt

Jeg mener at det er et forkert udgangspunkt at snakke om "legalisering" af peberspray, for hvorfor skulle det være forbudt i første omgang? Der bør være mere fokus på den kriminelle handling, frem for hvilket redskab der benyttes, for ellers kunne vi lovgive i en uendelighed mod alle de mange forskellige redskaber der kan bruges som våben.

Et eksempel på at lovgivningen bliver for specifik og rammer de helt forkerte, så vi med skærpelsen af knivloven. Den gik f.eks. ud over folk der havde en hobbykniv liggende i bilen, eller kokke med deres kokkeknive.

Nogle argumenterer for at kriminelle ville få nemmere adgang til peberspray og bruge disse til at uskadeliggøre deres ofre, men det er ikke svært for hverken kriminelle eller almindelige borgere at få fat på peberspray i dag, og man ser det faktisk ikke brugt på denne måde, ikke engang i lande hvor det ikke er ulovligt.

Dette hænger formegentlig sammen med at det ville være en bekostelig affære, da peberspray ikke er gratis. Dog, hvis det skulle ske at en kriminel brugte peberspray mod mig, så ville jeg langt hellere udsættes for dét, end at få en kniv eller kugle i maven.

Langt de fleste mennesker ville nok søge nødværge hvis de blev udsat for overgreb, og hvis det ikke er peberspray, så er det måske et baseballbat, en ølflaske, en skruetrækker eller hvad der ellers er i nærheden. Reelt set er ethvert af disse redskaber et “våben” når man bruger dem til at beskytte sig med, men de skader overfaldsmanden langt mere end peberspray ville gøre.

Våbenloven virker i dag kun mod lovlydige borgere og har derfor effektivt afvæbnet enhver fra at beskytte sig mod overfaldsmænd. Konsekvensen er at folk risikerer at blive såret, voldtaget, og i nogle tilfælde dræbt, fordi de ikke lovligt har mulighed for at forsvare sig. Man hører ofte om folk der bliver stukket ned når de er i byen. Disse overgreb kunne i vid udstrækning være saboteret, eller helt undgået, hvis ikke vi havde forbud mod peberspray.

Overfaldsmænd er ikke dumme. De tænker sig nok om en ekstra gang, hvis han ved at der er en overhængende sandsynlighed for at hans offer har mulighed for at forsvare sig selv. I dag kan de næsten være sikre på at man ikke kan gøre noget.

Mennesker kan som udgangspunkt godt finde ud af at opføre sig civiliseret. Man oplevet ikke ”det vilde vesten” i de lande som ikke har et forbud, så hvorfor hører man ofte argumenter om at det skulle blive det, hvis vi lempede lovgivningen i Danmark?

Jeg mener at der er brug for en kraftig revidering af gældende lovgivning, for at få fokus væk fra hvem der bærer hvilke redskaber. Om det er peberspray, pistoler eller knive gør i princippet ingen forskel, for folk skal tage ansvar for deres egne handlinger. Det giver jo ingen mening at straffe en person for at bære et redskab, mens en anden person ofte slipper mere eller mindre ustraffet fra at begå voldelige handlinger mod et forsvarsløst offer.

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:11
Vi er 0 abonnenter – vi skal højere op!
Abonnenter Svarer til
1 1 stor fadøl
200 Kontanthjælp, 0 børn
1000 DR-journalist
5000 Maria Rørbye Rønn