Kun medlemmer

FOLKETS er en dansk medieplatform der huser udgivelser som avisen Folkets Avis, Magasinet Identitet, Rævekagen, Mediemøllen og mange, mange flere.

I modsætning til de etablerede medier modtager FOLKETS intet tilskud fra staten. Hvis platformen - og de medier som den huser! - skal overleve, så skal læserne betale.

Vi mangler

296

medlemmer mere,
så kører det rundt :)

Bliv medlem

Primære faneblade

Katrine Winkel Holm læser Darwin som fanden læser Biblen

Foto: Public Domain
Charles Darwin. Foto: Public Domain
Charles Darwin
Debatindlæg

Gratis

Del indlæg

I Kristeligt Dagblad har sognepræst og samfundsdebattør Katrine Winkel Holm kastet sig ud i en kritik af Darwin og hans tanker.

Desværre vækker hendes kritik mindelser om de angreb den identitetspolitiske venstrefløj har rettet imod videnskaben de seneste mange årtier.

Det er tydeligt at Katrine Winkel Holms kendskab til Darwin er yderst begrænset. Derfor bliver hendes kritik overfladisk og særdeles anakronistisk.

Man kan sige at hendes forståelse af Darwin er uhyre ensidig og derfor bliver hendes udlægning af hans betydning også stærkt tendentiøs.

Kort sagt forbinder Katrine Winkel Holm Darwins værker med nazismen.

Men denne forbindelse er ligeså useriøs som når slavejere retfærdiggjorde deres ejerskab over andre mennesker med henvisning til Noas forbandelse af Kana'an til evigt slaveri.

I det hele taget var nazismen ideologisk set et mærkeligt misk mask af overnaturlige, religiøse og pseudovidenskabelige ideer. Og det er useriøst at koble den specifikt med Darwins ideer.

Men lad os blive lidt ved det med slaveriet.

For Darwin og store dele af Darwins familie deltog særdeles aktivt i kampen for slaveriets ophævelse. Darwin skriver selv om dette, og man ser eksempler i hans værk hvor han forfærdes over den brutale behandling mennesker udsættes for i slaveriets navn.

Katrine Winkel Holm derimod hæfter sig ved nogle helt andre eksempler fra Darwins tekster hvor han skriver ting som i dag ville blive opfattet som racistiske og politisk ukorrekte.

Blandt andet mente Darwin at englænderne på det tidspunkt civilisatorisk stod over andre mindre udviklede menneske-samfund.

Ja, det mente han!

Og i dag lyder det som en primitiv opfattelse af tingene. På den anden side var England på det tidspunkt på mange områder foran resten af verden.

I modsætning til Darwins lære sætter Katrine Winkel Holm Kristendommen op som et eksempel på en samlende lære fordi ideen her er at alle mennesker har et fælles ophav.

Men det mente Darwin jo faktisk også. Hans forståelse af dette ophav var bare meget mere detaljeret end den bibelske.

Katrine Winkel Holms metode med at tage fragmenter fra Darwins værker ud af sammenhæng og på den måde skabe en karikatur af manden, ses også hos visse ny-ateister når de går til angrib på Kristendommen med citater fra Biblen.

Og det er modus operandi når venstrefløjen ønsker at undergrave vestlig civilisation ved at henvise til at videnskaben er skabt på baggrund af tanker fra hvide racistiske og mandschauvinistiske mænd.

Måske er vi igen på vej ind i en tid hvor Darwin angribes og kritiseres både fra venstre og højre. Men niveauet må gerne lægges en tand højere hvis det skal tages alvorligt af folk som rent faktisk ved noget om manden.

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:09

Del eller citer ved at kopiere linket her

Emner: 
forskning
10 sekunder, tak

Vi lægger ikke debatindlæg bag betalingsmur.

For budskabet skal ud til alle.

Men det koster at redigere og bringe debatindlæg.

Bak op om det frie ord og den åbne debat.

Bliv medlem
eller sponsor

Del eller citer med linket her

MediaCreeper

Jeg bruger meget tid på at udgive medierne på FOLKETS. Og de gør en forskel. Du kan bakke op om indsatsen ved at blive medlem eller sponsor. Mvh. Lennart Kiil