Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Bårebuketter før og i dag

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Annonce

Kommercielt

Bårebuketter før og i dag

Blomster er en stor del af vores liv. Selv om vi ikke nødvendigvis køber mange blomster til os selv eller til vores nærmeste, er der mange situationer, hvor det er normen, at man tager en blomst med. Når en man kender, er blevet færdig med sin studentereksamen, plejer man at give dem en rød rose. Når man vil ønske sin kollega tillykke med jubilæet, giver man dem som oftest en skøn og dejlig buket.

Men det er ikke kun i de lykkelige situationer, at man giver blomster. Når en man elsker, går bort, lægger man en bårebuket ved deres kiste og senere deres grav. Traditionen med at tage blomster med til begravelser er meget gammel og går langt tilbage i tiden.

Der var en anden mening med blomsterne i gamle dage

Arkæologer verdenen over har fundet grave, hvori man også har opdaget rester af blomster. Man kunne blive fristet til at tro, at man i gamle dage også medbragte bårebuketter for at udtrykke sin sorg. Arkæologerne har dog en anden og mere makaber idé om, hvad blomsterne i virkeligheden blev brugt til.

I gamle dage kunne der gå et pænt stykke tid, før et lig blev begravet, og for at gøre sørgeperioden udholdelig, var det nødvendigt at lægge blomster omkring den afdøde for at skjule lugten af forrådnelse.

Dette er ikke for at sige, at blomster slet ingen affektionsværdi havde dengang. Det havde de helt sikkert, men de havde også en praktisk anvendelse som beskrevet oven for.

Blomsterne havde også symbolsk værdi før i tiden

I den victorianske æra var briterne for eksempel mere gudfrygtige, og dengang var begravelser ceremonier, der krævede absolut respekt og stilhed. Derudover talte man ikke som ting som følelser, så derfor var det også unaturligt, hvis man rent faktisk udtrykte sin sorg – selv til en begravelse.

Her var blomsterne handy, for dengang florerede blomstersymbolikken også. Ved at tage blomster med til begravelseshjemmene kunne man derfor udtrykke sin sorg, samtidig med at man skjulte lugten fra forrådnelsen.

Hvordan er kutymerne inden for begravelsesblomster nu til dags?

Praksissen ved at tage blomster med til begravelse har holdt ved til i dag. I dag tager man stadig blomster med til begravelser og bisættelser, men formålet er ikke længere så praktisk men mere symbolsk.

Moderne teknologi har gjort det muligt at opbevare afdøde, således at deres kroppe ikke bliver ødelagt så hurtigt af de eksterne omstændigheder. Derfor har blomster udelukkende en symbolsk funktion, når de bliver taget med en begravelse eller bisættelse i dag. De bliver brugt til at udvise sorg over for det mistede liv og til at vise medfølelse over for de efterladte, som har mistet et familiemedlem eller en god ven.

I dag er det også muligt bestille sin bårebuket over nettet. Ligeledes er det muligt at sende buketten, så den når frem til kirken på dagen for begravelsen. Dette er en god og praktisk løsning, hvis man gerne vil vise respekt men er ved at løbe tør for tid. Køb din bårebuket hos Bloomit og få den sendt til en dansk kirke allerede i dag.

Del Bårebuketter før og i dag