Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse StressNavigation for Mænd

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

0

StressNavigation for Mænd

Stress lammer i dag store dele af arbejdsstyrken i Danmark, og denne "folkesygdom" kan være en overordentlig ubehagelig oplevelse for den, der rammes. Storm Stensgaard tager i bogen StressNavigation for Mænd tyren ved hornene og dissekerer fænomenet stress særligt i den form, det rammer mænd.

Pointen med at skrive en bog om stress særligt henvendt til mænd er, at stress altid har været en del af de menneskelige grundvilkår, og at mænd og kvinder har håndteret stress forskelligt, fordi de to køn har forskellige parringsstrategier og roller i det forplantningsmæssige spil. Og også har haft forskellige roller i forhold til at skulle skaffe føde til gruppen.

Firkantet sat op og kort fortalt reagerer mænd på stress med en fight or flight-strategi, hvor kvinder er mere tilbøjelige til at reagere med en tend and befriend-strategi. Fight or flight er en urgammel overlevelsesstrategi, som dyr overalt i naturen benytter sig af, når de udsættes for en voldomst stressende situation. Når mænd gik på storvildtsjagt var dette en fordel - eller når de var i krig med andre stammer.

Men dette handlingsmønster er ikke altid hensigtsmæssigt i et moderne samfund, og StressNavigation for Mænd viser, hvordan stress i en moderne sammenhæng ofte kan håndteres på en mere praktisk måde. Det handler dog ikke om at underkende fight or flight-strategien, men snarere om at tilpasse den til nyere tider.


En af pointerne i bogen er også, at de forskellige forandringer, som samfundet har været i gennem i løbet af de sidste 50 år, har gjort mænd mere udsatte, fordi deres identitet ikke er lige så givet som tidligere, hvor deres rolle som forsørgere og forsvarere af familien lå mere fast. Uagtet at denne forandring i virkeligheden er et bedrag - sløret blandt andet gennem massiv omfordeling - så rammer det mange mænd og giver anledning til et forøget stressniveau.

Samtidig gør et "Tarzan"-syndrom sig gældende, der forhindrer nogle mænd i at erkende, når et problem har vokset sig stort. Men det er bedre at tage det i opløbet, mens man selv kan bevare kontrollen over processen.


Bogen går hele tiden konstruktivt til udfordringen stress. Både på det individuelle plan og på et mere overordnet plan. Stensgaard, der selv har haft stress tæt inde på livet, giver masser af helt konkrete råd, og faktisk er det overraskende lidt, der skal til for at komme en god del af den daglige stress til livs.

Stress antages for et vilkår i livet, og ud fra denne erkendelse arbejder bogen med metoder, hvor stress kan håndteres og holdes på et overkommeligt niveau og endda kanaliseres i produktive retninger og give mere overskud i sidste ende.

Bogen kan anvendes både proaktivt og er helt sikkert også en udmærket guide for den akut stressramte. At bogen er rodfæstet både i en solid forståelse af evolutionær biologi og et dybt kendskab til den europæiske tradition for mandighed, gør den til mere end en selvhjælpsbog. Her er også interessant viden at hente.

En fin bog til alle, der kæmper med de mange forskelligrettede udfordringer i en travl hverdag, hvor mange interesser og hensyn til job, familie og selvet skal balanceres på en fornuftig og bæredygtig måde.

Seneste ændring: 
11/12/2019 - 15:36
Emner: 
kultur
Del StressNavigation for Mænd