Gå til hovedindhold

Man skal holde magthaverne i kort snor

Af Gunnar
De ved ikke selv når de misbruger deres magt

Man skal stoppe magthaverne inden det løber løbsk. Magthavere kan ikke stoppe sig selv, så de skal holdes i ret kort snor. De ved ikke selv, når de misbruger deres magt. Og de bilder sig ind, at de jo er gode mennesker - så når nogen er imod dem, så er det fordi de er onde og skal straffes.

Vi ser tendensen i disse år. Vi ser den blandt andet fordi der ikke rigtig er et nærliggende skrækeksempel, som kan holde vore magthavere på måtten. Efter muren faldt har vore magthavere ikke i samme grad behov for at kunne sige, at de er 'bedre end i østblokken', fx. Derfor smuldrer demokratiet og forståelsen af hvordan sådan noget fungerer.

Da muren faldt skete det nogenlunde fredeligt – i de fleste lande.

Men - så vidt jeg husker - så skete der det i Rumænien, at Ceaucescu blev nervøs og fik arrangeret en støttedemonstration, som gik galt for ham. Han holdt tale for de udkommanderede 'tilhængere' som skulle hylde ham. Men på et tidspunkt buh'er en tilskuer. Det hele bliver transmitteret på tv. Og i modsætning til andre gange - går der kun sekunder før hele pladsen med 50.000 tvangsdemonstranter buh'er af ham.

Hans kone tysser på dem - men Ceaucescu selv vender sig imod sin kone og siger hun skal holde kæft. kameraerne panorerer væk, men lydfolkene bliver ved med at bringe lyden på tv. Inden der er gået mere end en eller to dage, har de to Ceaucescuer været stillet for en standret og er blevet dømt og ført udenfor og skudt. Ikke nogen stolt dag i det lands historie.

Men forudsigeligt i forhold til det terrorregime de førte.

De var ikke selv klar over det. De havde ingen bevidsthed om at være så forhadte. Især fru Ceaucescu var clueless.

Man skal holde magthaverne i kort snor. De kan ikke selv styre det.

Og I Helsingør kommune ser vi de første rigtig klare tegn på, at det kniber med demokratiforståelsen. Man forsøger at true og intimidere ganske almindelige borgere, som går ind i en sag om dårlig behandling af en borger i Helsingør.

Man forsøger at stoppe en PR-katastrofe ved at politianmelde Erik Guldager, der leder en flok helt almindelige mennesker, som vil sende kommunen kage hver uge - indtil kommunen gør det, som faktisk er kommunens opgave.

Det er ganske udmærket, at vi får 'lorten på bordet' nu. Længe, længe før magtarrogancen har vokset sig så stor, at befolkningen begår direkte mytteri, laver revolution og hvad der deraf følger. For det er ikke noget vi skal ud i.

Vi skal ikke ud i 'Gule veste' og den slags.

Vi skal simpelthen presse magthaverne til at erkende, at de kun er magthavere så længe de faktisk har befolkningens støtte. Det kniber lidt med den forståelse.

Og vi vil ikke have en masse revolutionær ballade.

Det kan ikke betale sig.

Det er grimt.

Gør noget - før det er for sent.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Gunnar Langemark er en flittig skribent og forfatter med mange udgivelser bag sig.