Kun medlemmer

FOLKETS er en dansk medieplatform der huser udgivelser som avisen Folkets Avis, Magasinet Identitet, Rævekagen, Mediemøllen og mange, mange flere.

I modsætning til de etablerede medier modtager FOLKETS intet tilskud fra staten. Hvis platformen - og de medier som den huser! - skal overleve, så skal læserne betale.

Vi mangler

318

medlemmer mere,
så kører det rundt :)

Bliv medlem

Primære faneblade

Traditionen for varme hveder hænger ved

Frisk smør på varme, lyse boller kan få de flestes hjerter til at smelte. Måske skyldes dette velsmagende aspekt, at traditionen for varme hveder holder ved. De varme hveder sælges i hvert fald stadig hos konditorer og i de fleste supermarkeder. Og så er der selvfølgelig dem, der foretrækker at bage sine varme hveder selv.

Vi har fået dette indlæg af Per Asmussen, madredaktør hos GastroFun.dk:

Baggrunden for traditionen

Omkring 1600-tallet indførte en biskop fra Roskilde Store Bededag, hvorfor helligdagen altså er særlig for Danmark. Det var dog først senere, fra ca. midt i 1800-tallet, at de varme hveder for alvor blev en fast, traditionspræget spise. Store Bededag fungerede nemlig til at starte med som en samledag for forskellige bede- og bodsdage. Man fastede, og arbejde var forbudt. 

 

Og bagerne var ikke undtaget. For at forsyne folk med mad indtil næste dag, fandt de derfor på at bage hvedeboller, da disse egnede sig til at blive varmet op dagen efter, hvor der ikke var brød i butikken. Men det blev med tiden en sædvane, at nybagte hveder også blev spist aftnen inden Store bededag. En tradition som har overlevet til i dag.

Vi spiser stadig hvederne

Traditionen for Store bededag og de varme hveder har altså et par hundrede år på bagen. I dag er Store Bededag dog for de fleste blot en ekstra feriedag, der giver en lille forlængelse af weekenden engang hvert forår. Men selve de varme hvedeboller holder vi fast i.

 

Arbejdsgiverforeningen Konditorer, Bagere og Chokolademagere estimerer, at der årligt langes omkring to millioner varme hvedeboller over diskene ved Store Bededag. På trods af at skikken er over to hundrede år gammel, så er danskere endnu den dag i dag glade for at indtage de lune og lyse boller ved Store Bededagstid.  

Sundhed vs. tradition

Sundhed fylder efterhånden meget for folk. Mange mennesker forsager i dag hvede og finder det kernen til at ondt for sundheden. Og det er jo ærgerligt for hvedebollerne og traditionen – og måske også personerne selv. Hvis man gerne vil leve sundt, bør man følge kostrådene og motionere. Og så skader et par lune hveder med smør nok ikke engang i mellem. 

 

Varme hveder opskrifter

 

Varme hveder

Varme hveder

Se opskriften her.


Koldhævede varme hveder

Varme hveder

Se opskriften her.


Varme hveder

Varme hveder

Se opskriften her.

Kommercielt

annonce

Del eller citer med linket her

MediaCreeper