Gå til hovedindhold

Hurra for facebook

Politikere, "eksperter" og de gamle medier er bekymrede. facebook er skidt for samfundsdebatten, påstår de.

Vrøvl!

facebook er Danmarks mest folkelige medie: Her er alle med - og her kan alle komme til orde. På facebook debatteres der flittigt på alle niveauer. Og måske er det i virkeligheden det, der bekymrer politikere og de gamle medier. facebook udfordrer simpelthen den etablerede magt.

Mere folkelig end Folketinget

På Christiansborg er det ikke alle, der er med. Folketinget domineres i høj grad af personer med en lille håndfuld bestemte videregående uddannelser - og så de få mennesker der har brugt det meste af deres tid i de politiske ungdomsorganisationer. Ikke særligt folkeligt, vel?

Også debatsiderne i de gamle medier domineres af folk med lange uddannelser. Her er din chance for et få optaget en kronik direkte proportional med længden på din uddannelse. Og så gives der altid forrang til de politikere, som i forvejen har adgang til talerstolen i Folketinget. Heller ikke særligt folkeligt.

Det står i skærende kontrast til facebook. På facebook sidder der ikke nogen og sorterer debatindlæg fra, fordi forfatteren ikke har en tilstrækkelig fin titel. På facebook er det brugerne, der bestemmer, hvad der skal være populært, og hvad der skal deles og spredes.

Hvordan kan dette være et problem for samfundsdebatten?

facebook er jo langt mere demokratisk end både Folketinget og de etablerede medier!

facebook giver stemmer til folket

Tillad os at give et konkret eksempel på, hvor effektivt et værktøj facebook er i samfundsdebatten. På et tidspunkt delte vi her på Folkets Avis et skema på facebook, der illustrerede hvor urimeligt høje afgifter er på helt almindelige dagligvarer i Danmark.

Det blev set af 80.000 mennesker. Og det blev debatteret flittigt. Flere af de debatindlæg, vi har bragt på vegne af dem, der har sendt dem til os, er blevet læst af mange tusinder. Selvom vi er et nystartet medie med meget begrænsede økonomiske ressourcer.

Det kunne vi ikke have gjort uden facebook. Så facebook gør det altså nemmere for nye medier at bringe nye stemmer ind i debatten. Ofte stemmer, de gamle medier siede fra. Det er ikke kun politikerne der taber kontrol og indflydelse på grund af facebook. Det gør de etbalerede medier også. Nu kan de ikke længere enevældigt bestemme, hvem der skal til orde i Danmark.

De gamle medier er "bekymrede" - politikere vil regulere

Læg dertil at facebook øger konkurrencen, fordi facebook virker som katalysator for nytilkomne medier, og så har du forklaringen på, hvorfor de etablerede medier og endda formanden for Dansk Journalistforbund er så bekymrede over facebook.

Det er rimeligt nok, at de er bekymrede. Men det er ikke rimeligt, at de skjuler deres bekymring bag en falsk og til lejligheden opfundet "omsorg" for samfundsdebatten. Det passer simpelthen ikke, når de siger at facebook er skadelig for samfundsdebatten. Det er en løgn, der kun tjener deres egne kortsigtede interesser. Det er ikke samfundsdebattens velbefindende, de bekymrer sig om, men egne salgstal og magt.

Nu vil politikerne så ind og kontrollere og regulere på facebook. For her er jo et omdråde, hvor folk kan komme frit til orde. Det kan vi da ikke have. Det går slet ikke, synes politikerne at mene. Det er et ubehageligt sammenfald, at både medier og politikere nu går i gang med deres forsøg på at stække facebook og dermed den frie debat.

De gamle medier skulle være borgernes vagthund, men det er tydeligt, at de arbejder sammen med politikerne om at kvæle den frie folkelige debat på facebook. Måske er de gamle mediers hjælpende hånd i forhold til at mistænkeliggøre facebook et tak for sidst til politikerne, der jo sender rigelige mængder af skatteydernes penge i retning af de etablerede medier i form af mediestøtte.

For sandheden er, at facebook er et af de væsentligste værktøjer i den borgerinddragelse i samfundsdebatten som i disse år begynder at tage fart. Og hurra for det!

PS. Del eller "like" lige den her leder, hvis du er blevet mere aktiv i samfundsdebatten efter at facebook er kommet til verden, ikke? :)

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.