Primære faneblade

brioche burgerboller

Lækre brioche burgerboller.

Ad

Alt du skal vide om gær og brød

Gær er en af de vigtigste ingredienser, når man bager brød, og kan derfor ikke udelades! Læs mere om her, hvad gær har af virkning, og hvordan du bør behandle den.

Derfor er gær vigtigt

Når man skal bage brød eller boller, er det uhyre vigtigt, der puttes gær i. Gør man ikke dette, vil det ende med at brødet bliver uspiseligt og helt hårdt. Gæren er derfor med til at gøre at brødet bliver luftigt og lækkert.

Det gær, vi benytter, består af små celler, der lever af sukker, som gør, at det hæver. Ofte er der ikke sukker i den dej, vi benytter, når vi skal bage brød eller boller, men her tager gæren i stedet stivelsen fra melet og omdanner det til sukker.

I hele gæringsprocessen bliver der dannet CO2, som er det der gør, at dejen begynder at hæve. CO2’en dannes som små luftbobler, der er i sidste ende gør brødet luftigt.

Flere former for gær

Der findes flere typer af gær, man kan benytte, når man skal lave en brøddej. De fleste af os vælger at bruge frisk gær, som skal opløses i dejen. Dog kan man også vælge af benytte tørgær. Dette skal sammenblandes med melet, inden melet blandes i dejen.

Som udgangspunkt har begge gærtyper den samme virkning, og skal du bage et almindeligt brød kan du derfor lige så fint benytte tørgær som almindelig frisk gær. Skal man dog bage brød, der indeholder meget fedt, eksempelvis helt lyse fødselsdagsboller, er det bedst at benytte frisk gær, da fedtet kan komme til at indkapsle tørgæren, så den mister sin virkning.

Temperaturer under hævning

Når en dej skal hæve, er det vigtigt, at den ikke står for varmt, da gærcellerne da dør. Som tommelfingerregel siger man, at dejen helt ikke skal hæve over stuetemperatur. En god idé kan derfor være at koldhæve sin dej, ved at at lade den stå i køleskabet natten over. Skal du dog hurtigt slå et brød op, kan du opnå en hurtigere hævning ved at lade den hæve i lidt varmere temperaturer.

 

Gastrofun.dk's bedste opskrifter med gær

 

Franskbrød

Franskbrød

Se hele opskriften her.


Brioche burgerboller

Brioche

Se hele opskriften her.


Sandwichbrød/toastbrød

Toastbrød

Se hele opskriften her.


Kuvertbrød/suppehorn

Kuvertbrød

Se hele opskriften her.


Rosmarinbrød

Rosmarinbrød

Se hele opskriften her.


Franskbrød af ølandshvede

Franskbrød af ølandshvede

Se hele opskriften her.


Koldhævet brød

Koldhævet brød

Se hele opskriften her.


Havregrødsboller

Havregrødsboller

Se hele opskriften her.


Luftige boller

Luftige boller

Se hele opskriften her.


Hurtige boller

Hurtige boller

Se hele opskriften her.


Brød i stegeso

Brød i stegeso

Se hele opskriften her.

Lagt på af P A

Indhold på tværs af FOLKETS

Senest

Udgivet for
Udgivet for
Udgivet for

Nedtælling