Gå til hovedindhold

A-kasserne vil sælge dig lønsikring, men har du brug for det?

I forbindelse med at du er trådt ind på arbejdsmarkedet, er du måske også blevet medlem af en a-kasse. Måske meldte du dig allerede ind, mens du var under uddannelse? Det er a-kassens primære formål at udbetale dagpenge, hvis du bliver ledig. Imidlertid tilbyder a-kassen en række tillægsforsikringer, som du kan tegne sammen med dit medlemskab af a-kassen. En tillægsforsikring, du vil støde på, er lønsikring. Men hvad er en lønsikring, og har du brug for at tegne denne forsikring? Det kan du læse mere om i dette blogindlæg.

Hvad er lønsikring?

En lønsikring er som nævnt en form for tillægsforsikring, som du kan vælge til medlemskabet i din a-kasse. Du kan sammenligne det med, at du også har mulighed for at udvide den indbo- eller rejseforsikring, som du har hos dit forsikringsselskab. Tilvælger du lønsikring, får du udbetalt et ekstra beløb hver måned, hvis du bliver arbejdsløs. Det betyder, at du foruden din dagpengesats får ekstra penge at leve for hver måned. Det ekstra beløb, du får udbetalt, svarer til den sum, som du har tegnet din lønsikring for. Typisk vil du med tilvalget af lønsikring kunne få udbetalt mellem 80 og 95 procent af den løn, som du fik på arbejdsmarkedet. Procentdelen afhænger af, hvor du har a-kasse, og hvilken lønsikring du vælger. Da lønsikring varierer fra a-kasse til a-kasse, er det således vigtigt, at du undersøger din a-kasses vilkår og priser.

Har du brug for lønsikring?

Der er ikke noget endegyldigt svar på, om det er relevant med en lønsikring eller ej. Det afhænger først og fremmest af dine økonomiske behov, hvis du skulle blive arbejdsløs. Dog er der en tommelfingerregel, du kan have med i dine overvejelser. Tjener du mere end 21.000 kroner før SKAT, mens du er i arbejde? Så kan det være relevant med en lønsikring. Grunden til det er, at der i tilfælde af arbejdsløshed vil være en relativ stor forskel på din indkomst og din dagpengesats. Endvidere er lønsikring værd at overveje, hvis dine månedlige udgifter er høje. Det gælder blandt andet, hvis du har børn, ejer hus eller bil. Selvom lønsikring lyder som en god forsikring, skal du i alle andre tilfælde ikke overforsikre dig. Inden du tegner en lønsikring, bør du derfor vurdere scenariet med ledighed. Du kan blandt andet tænke over, hvilken branche du arbejder i. Antager du, at du hurtigt vil komme i job igen, eller er der ikke stor efterspørgsel på dit fagområde?

Hvad kan du ellers gøre?

Du kan imidlertid ty til andre metoder for at sikre dig økonomisk, hvis du skulle blive ledig. For det første kan du sørge for at spare op. Lav en post i dit budget, hvor du sparer op. For det andet kan du tænke over dit forbrug. Har du nogle vaner, som du kan undvære for at kunne nøjes med din dagpengeudbetaling? Hvis du bor i ejerbolig, kan du tage en snak med din bank om at ændre ydelsen, mens du er på dagpenge. Det er desuden en fordel at aftale med banken på forhånd, hvordan du kan planlægge økonomien i tilfældet af arbejdsløshed.