Primære faneblade

Socialdemokratiet tordner mod danskere med dårlig økonomi

Annonce

Kommercielt

I Danmark er der to slags mennesker. Der er alle dem, der har råd til at have idealer, og så er der alle dem, der ikke har. Sidstnævnte tænker den nyvalgte regering øjensynligt meget lidt på, når de går kapitalens ærinde, og lader de etablerede banker monopolisere lånemarkedet.

Venstrefløjen kommer bankerne til undsætning

Der var engang, hvor den røde fløj i dansk politik kunne bryste sig af, at de kæmpede for den lille mand på gulvet, de varme hænder på arbejdspladserne og lige rettigheder til alle, men sådan er det ikke længere. I stedet ligner Socialdemokratiet mere og mere et parti, der har travlt med at indynde sig hos bankerne.

I en tid hvor bankerne bliver presset på deres udbud af lån af nye långivere, er det nemlig heldigt, at den nyvalgte regering kan passe på dem, i stedet for at passe på forbrugerne.

”Det skal være sværere at drive lukrativ forretning på forbrugernes dårlige økonomi”.

Sådan lyder beskeden fra Socialdemokraterne, men det gælder altså kun, hvis der er tale om privatlånsvirksomheder. Socialdemokratiet har nemlig udarbejdet 11 forslag, der skal begrænse privatlånsvirksomhedernes evne til at konkurrere med bankerne.

En grænse over ÅOP’en

Et af de forslag Socialdemokratiet har fremstillet, er at der skal en grænse over ÅOP, så den Årlige Omkostning i Procent i fremtiden maksimalt kan være på 25 procent. Det lyder selvfølgelig meget fornuftigt, men det skaber en social skævvridning når det kommer til lån.

Som det fremgår af denne her oversigt med quicklån eller på https://laan247.dk/, er der mange privatlånsudbydere, der kan blive ramt af netop denne begrænsning, da deres ÅOP ligger over 25 procent. Problemet er bare, at det typisk er de samme kviklånsudbydere, der giver forbrugerne mulighed for at låne, selvom de er noteret i RKI, der har en høj ÅOP.

Især for familier med lav indkomst kan muligheden for at låne penge være altafgørende. Desværre er det også tit disse familier, der står noteret i RKI, og i sidste ende er det derfor også dem, der ikke kan låne penge, hvis de private låneudbydere stopper med at låne til personer der er noteret i RKI, og det er meget vel hvad der kan komme til at ske, hvis Socialdemokratiets 11 forslag bliver til lov.

Grænsen skal ikke gælde bankerne

Nu kunne man jo argumentere for, at Socialdemokraterne har lavet deres forslag, ud fra en idé om at de vil beskytte de danske forbrugere, og at de familier der står i en desperat situation, og på sigt ikke vil kunne låne, er færre end alle dem, der optager kviklån, og forgælder sig mere end hvad godt er.

Sandheden er bare den, at Socialdemokratiet ikke deler sol og vind lige. Brancheforeningen Digitale Långivere, har af flere omgange kommenteret på det urimelige i, at det kun er deres medlemmer, der bliver ramt af de 11 forslag, imens bankerne går fri.

Digitale Långiveres talsmand, Mikkel Winston, har flere gange påpeget at en grænse over ÅOP’en også burde gælde for bankerne, men det er altså ikke tilfældet.

Den nuværende skatteminister, Morten Bødskov, har allerede været ude og slå fast, at grænsen kun skal gælde for kviklånsvirksomheder.

annonce